Több tízezer ember töltötte meg tegnap este a kubai fővárosban, Havannában lévő Forradalom terét, hogy nagygyűléssel tisztelegjenek a kubai forradalmi vezető, Fidel Castro előtt. Az esemény a kubai himnusszal kezdődött, majd a külföldi vendégek mondtak beszédet.

Raúl Castro zárta a gyűlést, aki úgy fogalmazott, hogy bátyja, Fidel egy olyan forradalmat vezetett, amit „a szegények vívtak, a szegényekért”.

A Forradalom tere megtelt az emlékezőkkel - Fotó: worldwide.chat

Az 1959-ben hatalomra került Fidel Castro pénteken halt meg 90 éves korában. Baloldali latin-amerikai országok vezetői is részt vettek az eseményen, ám más országok csak alacsonyabb szinten képviseltették magukat. Görögország baloldali miniszterelnöke, Alekszisz Ciprasz is beszédet intézett az összegyűlt tömeghez. Mexikó, Ecuador, Bolívia, Venezuela, Panama, Dél-Afrika és Zimbabwe államfői is jelen voltak.

Korábban az eseménynek otthont adó Forradalom terén hallgatták a kubaiak Fidel Castro szenvedélyes beszédeit. Most a tömeg időről időre azt skandálta, hogy „éljen a forradalom”, illetve, hogy „Fidel, Fidel”.

A dél-afrikai elnök, Jacob Zuma beszédében méltatta Kuba az egészségügy és az oktatás terén elért eredményeit, valamint Kuba az afrikai országoknak nyújtott támogatását.

A nap folyamán Bolívia és Venezuela baloldali elnökei, Evo Morales és Nicolás Maduro is aláírták a José Martí Emlékműben elhelyezett részvétnyilvánító könyvet, amely mellett hétfő óta egy fénykép és díszőrség emlékeztet az elhunyt kubai elnökre.

Fidel Castro másik csodálója, a Rafael Correa ecuadori elnök is csatlakozott a két elnökhöz a megemlékezésen, sok nyugati vezető azonban nem volt jelen személyesen.

A Fehér Ház korábban bejelentette, hogy a kubai nagykövetjelöltje, Jeffrey DeLaurentis, és Ben Rhodes nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes fog részt venni a megemlékezésen, de nem küld „hivatalos delegációt” Kubába.

Ben Rhodes volt az egyik amerikai tisztviselő, aki az Egyesült Államok és a kubai kormány közötti kapcsolatok 2014 decemberében bejelentett enyhüléséről tárgyalt.

Szerdán Castro hamvai, amelyeket a kubai állami média szerint a védelmi minisztérium egyik helyiségében őriztek, elindulnak a délkeleti városba, Santiago de Cubába.

Visszafelé ugyanazon az úton fognak haladni, amelyet Castro tett meg, miután 1959-ben győzött a forradalom. Végül vasárnap helyezik őket örök nyugalomra a santiagói Ifigenia Temetőben, ahol a kubai függetlenségi hős, José Martí is el van temetve.

Forrás: BBC

Szerkesztette és fordította: Latin-Amerika Társaság