Az előzetes eredmények szerint Jovenel Moïse üzletember nyerhette a haiti elnökválasztások első fordulóját. Moïse 55,67 százalékon áll, amivel jócskán megelőzi legszorosabb riválisát, Jude Celestint, aki 19,52 százalékot szerzett, jelentette be az ideiglenes választási tanács elnöke, Uder Antoine.

A harmadik helyen Jean-Charles Moïse áll, 11,04 százalékkal, utána pedig Maryse Narcisse következik 8,99 százalékkal, tájékoztatott Antoine.

Jovenel Moïse üzeletmber lehet Haiti következő elnöke - Fotó: Getty Images

A választásokat november 20-án tartották, több mint egy évvel azután, hogy az előző választás eredményét állítólagos sorozatos csalások miatt megsemmisítették. A 2015. októberi szavazást szintén Moïse nyerte, de ellenzéki riválisa, Celestin csalást kiáltott, és erőszakos zavargások után végül megsemmisítették az eredményt.

Erőszakos összecsapások voltak a legutóbbi választások kihirdetése előtt is. Jocelerme Privert ideiglenes államfő nyugalomra szólított fel a bejelentés előtt. „A kiújuló erőszakos cselekmények csak tönkreteszik annak a napnak a csodálatos eredményeit, amit november 20-án átéltünk” – fogalmazott.

Privert-et februárban nevezte ki a parlament, miután a hivatalban lévő elnök, Michel Martelly ciklusa végével távozott a posztjáról. Moïse volt Martelly elnök választott utódja.

Haiti politikai instabilitástól és szegénységtől szenved évtizedek óta, és még mindig küzd a 2010-es földrengés utáni talpra állással. Több tízezer ember él még mindig átmeneti hajlékokban, és a kolera már közel tízezer halálos áldozatot szedett.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság