Több ezer kubai gyűlt össze a havannai Forradalom Terén hétfőn, hogy végső búcsút vegyenek Fidel Castro forradalmi vezetőtől és korábbi elnöktől, aki pénteken 90 éves korában hunyt el.

Hívei hosszú sorokban haladtak a hatalmas térre, ahol az egykori vezető emlékhelyét alakították ki. Voltak, akik könnyek között gyászoltak, mások tisztelegtek a virágokkal körülrakott közel életnagyságú fénykép előtt, amelyen Fidel az ikonikus katonai egyenruhájában áll.

A José Martí Emlékműben róhatják le kegyeletüket a kubaiak Fidel Castro előtt - Fotó: Granma

A tér másik részén álló Kubai Nemzeti Könyvtár épületére egy hatalmas forradalmi posztert függesztettek ki – ugyanoda, ahol Ferenc pápa tavalyi kubai látogatásakor egy Jézus kép függött.

„Ki ne szeretne egy olyan embert, aki mindent értünk tett?” – tette fel a kérdést a Reutersnek José Luis Herrera, az egyik munkás, aki a hatalmas fénykép felrakásában segédkezett. „Ő az, aki utat mutatott nekem és a gyermekeimnek. Számomra ő az isten.”

A gyászolók helyi idő szerint reggel kilenc órától róhatták le kegyeletüket az egykori elnök előtt a kétnapos megemlékezés első napján, miközben az országban kilencnapos gyász van. A kubaiak várhatóan továbbra is ezrével zarándokolnak el a térre, ahol Fidel gyakorta beszélt hatalmas tömeg előtt. A hivatalos megemlékezés kedd este ér majd véget, amikorra külföldi vezetőket várnak a helyszínre, hogy tisztelettel adózzanak annak az embernek, aki az imperializmus elleni harcnak szentelte az életét, és a CIA 638 merényletkísérletét túlélve idős korában halt meg.

Ma sok ezren álltak sorba, hogy végső búcsút vegyenek az egykori elnöktől - Fotó: Granma

Kedd este tömeggyűléssel zárul a megemlékezés, majd pedig Fidel hamvai elindulnak át az országon visszafelé haladva azon az úton, amit Fulgencio Batista diktatúrája után tett meg 1959-ben Santiagóból Havannába. Az ötnapos út végén a hamvakat a santiagói Santa Ifigenia Temetőben helyezik örök nyugalomra a kubai függetlenségi hős, José Martí és más forradalmi személyiségek mellé.

Fidel testét szombaton hamvasztották el, miután öccse és utódja, Raúl Castro elnök bejelentette, hogy bátyja pénteken este tíz óra huszonkilenc perckor elhunyt. A kormány kilencnapos gyászt rendelt el, amelynek idejére a rendezvényeket és alkoholárusítást felfüggesztik, és a zászlókat félárbocra eresztik. A világ vezetői sietve fejezték ki részvétüket a kubai népnek, és latin-amerikai és afrikai vezetők méltatták Fidel forradalmi és internacionalista örökségét, Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke azonban gyalázkodó megjegyzéseket tett.

Fidel utolsó nagy beszédét a havannai Forradalom terén 2006-ban, a Munka Ünnepén mondta, amelyben azokról az eredményekről beszélt, amelyeket a forradalom 1959-es győzelme óta elért, illetve az Egyesült Államok imperializmusának csapásairól. Hónapokkal később az akkori elnök megbetegedett és egy műtéten esett át, amely miatt kénytelen volt betegszabadságra menni, és kötelezettségeit az akkori alelnök Raúl Castróra ruházta át, mígnem 2008-ban hivatalosan is távozott a politikából.

Fidel Castro fél évszázadon keresztül vezette Kubát, miután forradalmi hadseregével 1959-ben megdöntötte a kegyetlen Batista-diktatúrát.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság