Kubában vasárnap megkezdődött a kilencnapos gyász második napja, amit azután jelentett be szombaton a kubai kormány, miután a forradalom vezetője és az egykori államelnök, Fidel Castro péntek este egy kórházban elhunyt.

A gyász időszaka alatt felfüggesztik a tervezett állami eseményeket, és félárbocra eresztik a zászlókat, amíg a kubaiak leróják kegyeletüket néhai vezetőjük előtt. Tisztviselők bejelentették, hogy a szigetországba tervezett utazásokat érintik majd az események.

Kubában sokan virágokkal és gyertyagyújtással emlékeznek Fidel Castróra - Fotó: AFP

Szombaton a kubaiak az utcákon emlékeztek Fidelre, akit a szigetországban „El Comandanténak” és „El Jefének” neveznek, és aki közel öt évtizeden át vezette az országot. Alma materje, a Havannai Egyetem diákjai szombaton az egyetem épületénél gyűltek össze zászlókkal, és azt skandálták, hogy „Fidel vagyok”.

Várhatóan vasárnap is folytatódnak az ehhez hasonló nem hivatalos megemlékezések a hétfőtől tervezett hivatalos emlékünnepségek előtt. A hírek szerint az országban nyugalom van, ahogyan készülnek a fő eseményre, Fidel temetésére.

Hétfőn és kedden kerül majd sor a néhai vezető hivatalos megemlékezésére a történelmi és ikonikus havannai Forradalom terén lévő José Martí Emlékműnél, ahol az egykori vezető gyakran beszélt hatalmas tömegek előtt. Kedden este hét órakor a tervek szerint nagygyűlést is fognak tartani a téren.

Szerda reggeltől kezdve Fidel hamvai megkezdik ötnapos útjukat Havannából a déli Santiago de Cuba városába ellenkező irányba megtéve ugyanazt az útvonalat, amelyet Fidel Castro járt be közel hatvan évvel ezelőtt a fővárosba tartó győzelmi menetével Fulgencio Batista az Egyesült Államok által támogatott diktatúrájának megdöntése után.

Hamvait a santiagói Santa Ifigenia Temetőben helyezik örök nyugalomra december 4-én helyi idő szerint reggel hét órakor. Ebben a temetőben nyugszik a kubai függetlenségi hős, José Martí, illetve az ország történelmének számos más forradalmi alakja is.

Miközben szigeten élő kubaiak a forradalom egyik legnagyobb hősét gyászolják, a floridai Miami „Kis Havannájában” – az egyesült államokbeli emigráns kubaiak központjában – élő antikommunista kubaiak már második napja ünneplik Fidel halálát. Az olyan helyi sajtóorgánumok, mint a Tampa Bay Times és a Miami Herald pedig továbbra is folytatják régi gyakorlatukat, és gyalázzák az antiimperialista forradalmi vezetőt.

Fidel Castro péntek este fél tizenegykor hunyt el 90 éves korában, miután a CIA 638 merényletkísérletét élte túl az elmúlt évtizedekben, és Kuba legjelentősebb politikai alakjává vált. Raúl Castro elnök az állami televízióban jelentette be bátyjának halálát, és szavait Fidel leghíresebb mondatával zárta: Hasta la victoria siempre.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság