A Kubai Köztársaság Államtanácsának hivatalos közleménye

A kubai forradalom főparancsnoka, Fidel Castro Ruz halála okán a Kubai Köztársaság Államtanácsa kilencnapos nemzeti gyászt hirdet 2016. november 26. reggel hat órától december 4-e délig. A nemzeti gyász ideje alatt a nyilvános rendezvények nem lesznek megtartva, a nemzeti zászlót pedig félárbocra eresztik a közintézményeken és a katonai létesítményeken. A rádió- és tévécsatornák tájékoztató, hazafias és történelmi műsorokat fognak sugározni.

A Kubai Köztársaság Államtanácsa

A Szervezőbizottság sajtóközleménye

A Kubai Kommunista Párt, az Állam és a Kormány Fidel Castro Ruz főparancsnok temetését szervező bizottsága tájékoztatja a lakosságot, hogy a főváros lakossága november 28-án reggel kilenc órától este tíz óráig a José Martí Emlékműnél róhatja le kegyeletét vezetője előtt, amire még november 29-én reggel kilenc órától délig lesz további lehetősége.

November 28-án és 29-én reggel kilenc órától este tízig, a különböző helyszíneken, amelyekről időben értesítünk minden helységet, beleértve a fővárost is, mindenki kubainak lehetősége lesz leróni tiszteletét és ünnepélyes esküt tennie a forradalom eszméje iránt, ahogyan ezt történelmi vezetőnk 2000. május 1-én kinyilvánította, elkötelezve magukat eszméink és szocializmusunk továbbvitelét illetően. November 29-én este hét órakor nagygyűlés lesz a José Martí Forradalom terén a fővárosban. A következő napon hamvait az 1959-es Szabadság Karaván útvonalán Santiago de Cuba tartományba szállítják, ahova december 3-án fog megérkezni. Ugyanezen a napon nagygyűlésre kerül sor az Antonio Maceo téren. A temetési szertartás december 4-én reggel hét órakor lesz a Santa Ifigenia Temetőben. Ahogy népünknek is tanácsoltuk, a katonai szemle és a Granma expedíció partraszálló tagjainak 60. évfordulója alkalmából tartandó katonai felvonulást elhalasztjuk és a 2017. január 2-án lesz megtartva

A Szervezőbizottság

A Kubai Köztársaság Nagykövetségének tájékoztatása a magyarországi tiszteletadásról

A Kubai Köztársaság Nagykövetsége ezúton tájékoztatja a magyarországi politikai és társadalmi szervezeteket, Kuba barátait és a Magyarországon élő kubai állampolgárokat, hogy a Kubai Nagykövetségen, a 1121 Budapest, Normafa út 55/A szám alatt, gyászkönyvet nyitunk azok számára, akik szeretnék tiszteletüket leróni a Kubai Forradalom Főparancsnoka, az Állam és Miniszterek Tanácsának egykori elnöke, Fidel Alejandro Castro Ruz emléke előtt.

A gyászkönyv november 28. hétfőtől december 4. vasárnapig lesz elérhető és látogatható, délelőtt 9:00 és 12:00 óra illetve délután 14:00 és 16:00 óra között.

A Kubai Köztársaság Nagykövetsége ezúton biztosítja legőszintébb nagyrabecsüléséről a Politikai Szervezeteket, Kuba Barátait és a Magyarországon élő kubai állampolgárokat.

Budapest, 2016. november 27.