José Efraín Ríos Montt egykori guatemalai diktátort népirtással fogják megvádolni egy 1982-es mészárlás miatt, amely során 273 őslakost és parasztot öltek meg, akiknek a fele gyerek volt.

Egy bíró szerdán elmondta, hogy a Guatemalát 1982-ben és 1983-ban irányító Ríos Montt-ot az ügyvédei fogják képviselni, mivel a 90 éves nyugalmazott tábornok szellemi állapota nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a tárgyaláson.

Ríos Montt két éve a guatemalai polgárháború legvéresebb időszakának számít - Fotó: EFE

A hadsereg elit egységének a mészárlást elkövető négy tagját öt évvel ezelőtt már összesen több mint hatezer év börtönre ítélték. Az egyik hadnagy több mint ötezer évet kapott, két társa pedig, akiket szintén a mészárlásban való részvétellel vádoltak, az Egyesült Államokban tartóztatták le, ahol jelenleg amiatt töltik börtönbüntetésüket, hogy hazudtak a hatóságoknak, hogy amerikai állampolgársághoz jussanak.

Ríos Montt jelenleg házi őrizetben van, és úgy volt, hogy 1.071 ixil őslakos a de facto rezsimje alatti meggyilkolásáért állítják bíróság elé, de egészségügyi okok miatt azt az eljárást felfüggesztették.

Az egykori diktátor, aki az „Amerikák Iskolájában” tanult és állítólag CIA-alkalmazott is volt, évei voltak a három évtizedig tartó guatemalai polgárháború legvéresebb időszaka.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság