Ecuadori őslakos vezetők csatlakoztak a hónap elején a Standing Rockot védőkhöz, hogy kifejezzék szolidaritásukat és megosszák azt a tudást, amivel a közösségük képes volt győzelmet aratni az olajtársaságokkal és a politikusokkal szemben.

Szeptember 13-án érkezett meg sarayaku kichwa közösségéből Franco Viteri, Nina Gualinga és Eriberto Gualinga, akiket elkísért a tenai kichwa közösség tagja, Leo Cerda, aki az Amazon Watch nevű civil szervezet ecuadori koordinátora.

Az ecuadori őslakos delegáció északi testvéreikkel való közös célokat hangsúlyozta - Fotó: Josue Rivas/Indigenous Rising

Ezek a kichwa vendégek olyan aktivisták, akik részt vettek a sarayaku néven ismert amazóniai közösség területén a multinacionális olajvállalatok és az ecuadori kormány által tervezett kitermeléssel szembeni küzdelemben.

A küldöttség tagjai más ecuadori küzdelmekben is nagyon aktívak voltak. Viteri aktivista, és az elmúlt harminc évben számos országos szintű tiltakozást szervezett Ecuadori Amazónia Őslakos Közösségei Konföderációjának (CONFENAI) korábbi elnökeként. Eriberto Gualinga aktivista és filmes, díjnyertes Guardians of the Forest dokumentumfilm készítője, amely a sarayaku közösségének az olajprojekt elleni küzdelméről és a kormánnyal szembeni jelentős győzelméről szól, amely során sikerült rávenniük a kormányzatot a nemzetközi jog értelmében mindenféle projekttervezetről előzetesen konzultálnia kell a közösség tagjaival. Nina Gualinga, Eriberto unokahúga, aki szerepelt a dokumentumfilmben. Cerda már nagyon régóta kichwa aktivista, és a közösség nemzetközi szóvivője.

Egy szeptember 14-ei interjúban Viteri elmagyarázta a látogatás okait, és hangsúlyozta az Észak és a Dél őslakos közösségei közötti kapcsolatok fontosságát. Amikor a Standing Rocknál zajló küzdelem híre elért hozzájuk, Viterit és a csoport többi tagját a sarayaku közösség választotta ki, hogy elutazzanak, hogy „kifejezzék fivéreikkel és nővéreikkel való szolidaritásukat”.

„Az erő és a szolidaritás üzenetével érkeztünk az Amazonas őserdeiből a sziúkhoz. A népem, akárcsak az itteni törzsek, a történelmünk és a tradícióink, valamint a természettel, a Földanyával való kapcsolatunk miatt öntudatos; tudjuk, hogy ez biztosítja az élet egyensúlyát itt a Földön. A nemzetközi vállalatok, mint amelyek ezt az olajvezetéket is próbálják megépíteni, vakok, mert nem értik a természet nyelvét” – fogalmazott Viteri.

Viteri megjegyezte azt is, hogy a kichwa közösség korábban kapcsolatban állt már más törzsekkel is az Egyesült Államokban, noha a Standing Rock-beli sziúk nem voltak közöttük. Kiemelte azt is, hogy más latin-amerikai őslakos népek tagjaival is találkozott a táborban, megemlítette, hogy szót válthatott hondurasi, perui és El Salvador-i emberekkel is. Viteri hozzátette azt is, hogy nemsokára egy másik ecuadori közösség tagjai is idejönnek. A vele készült interjút a Standing Rock-i védőknek és minden más észak-amerikainak küldött üzenettel zárta:

„Minden gyermek, idős, nő, madár, kis és nagy állat nevében, amelynek túlélése a víztől függ, a kichwa nép üdvözletét küldi, egy szent üdvözletet a természetnek és az Észak minden lakosa életének, mert tudjuk, hogy ha a víz elpusztul, az élet a Földön véget ér”.

Írta: Rick Kearns

Forrás: Indian Country Today

Fordította: Latin-Amerika Társaság