A Világbank legújabb gazdasági mutatóit idézve Rafael Correa ecuadori elnök csütörtökön azt mondta, hogy országa vezető szerepet játszik a jövedelmi egyenlőtlenségek elleni globális küzdelemben, és ezt a sikert a kormánya által bevezetett szociális programoknak és gazdaságpolitikának tulajdonította.

A Világbank egyik tanulmánya Ecuadort Latin-Amerika azon országai közé sorolta, amelyek leginkább csökkentették a gazdagok és a szegények közötti szakadékot.

A Világbank szerint Ecuador komoly haladást ért el a szegénységcsökkentés terén - Fotó: Dario Endara

„Ez egy nyertes évtized. Mindig előre a győzelemig!” – írta ki a Twitterre hivatalos fiókjából, amivel arra utalt, hogy közel egy évtizede van hivatalban.

„Harc az egyenlőtlenség ellen” címet viselő átfogó globális jelentés azt állapította meg, hogy az ország Paraguay után a második helyen áll azon latin-amerikai országok rangsorában, amelyek a leginkább megosztották a fellendülés hasznát 2008 és 2016 között. A jövedelem vagy fogyasztás növekedésének aránya a lakosság alsó 40 százalékának körében Ecuadorban 7,25 százalék volt.

Correa azoknak a különféle kormányzati kezdeményezéseknek tulajdonította a nagyfokú szegénységcsökkenést, amelyek a gazdagok és szegények közötti különbségek strukturális okait kezelik. Correa a gyenge oktatást és foglalkoztatottságot, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, nem megfelelő lakáskörülményeket nevezte meg az egyenlőtlenséget fokozó tényezőkként.

A jelentés említést tett egy az országban folyó oktatási programról, amely segít a fejleszteni a gyerekek nyelvi kompetenciáját, memóriáját és finommotoros képességeit. A jelentésben az is állt, hogy az ecuadorihoz és más, az Egyesült Államokban folyó programokhoz hasonló kezdeményezések „erősen azt mutatják, hogy a gyerekek oktatásának módja hatással van jövőbeli jövedelmi pályájukra, és a jövedelmi különbségekre általában.”

Az elnök így fogalmazott: „Lássuk csak, hogy a szabad és független sajtó mennyire számol be erről”. Ezzel az elnökségét érő ellenzéki támadásokra utalt. Correa jövőre távozik hivatalából, de előtte várhatóan 2017 februárjában elnökválasztásokat tartanak az országban.

Ecuador fővárosában, Quitóban a napokban ért véget a Habitat III nagy nemzetközi konferencia. A Lakhatási és Fenntartható Városfejlesztési konferencián, amelyre több tízezren látogattak a városba, számos előadás szólt arról, hogy hogyan lehet felgyorsítani a szegénység csökkenését a városi területeken.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság