Nemzetközi találkozót rendeztek Kubában, ahol latin-amerikai és karibi aktivisták gyűltek össze, hogy komolyan tárgyaljanak a régió békéjéről és biztonságáról.

Május végén a kubai Guantánamo városában rendezték meg az első nemzetközi találkozót, amelynek témája a béke és a külföldi katonai bázisok kérdése volt. 23 országból mintegy 80 küldött vett részt a találkozón.

Az eseményen részt vett Maria do Socorro Gomes, a Béke Világtanácsának elnöke, a kubai Mozgalom a Békéért és Szuverenitásért mozgalom vezetője és magas szinten képviseltette magát a Kubai Népek Barátsága Intézet, az ICAP is.

"Ígéretes változások várhatóak bolygónk gazdaság- és geopolitikájában" - mondta Maria do Socorro Gomes. Az imperialista világrend fő képviselője, az Amerikai Egyesült Államok komoly válságban van. Meg kell erősíteni a harcot a globális békéért, a nukleáris fegyverek és a katonai bázisok további elterjedése ellen. Ez összhangban van a nemzeti szuverenitás gondolatával, amelyet meg kell védeni - monda a Béke Világtanácsának elnöke.

A zárónyilatkozatban a részvevők rámutattak, hogy növekvő ellentmondás van a latin-amerikai országok és a fejlett ipari országok között. Növekvő aggodalommal tekintenek a hét USA katonai bázisra Kolumbiában, amely komolyan veszélyezteti a régió békéjét. "Közel ezer katonai bázist tart fent az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szerte a világban. Ez stratégiai részét képezi az imperializmus politikájának, hogy biztosítsák gazdasági és politikai uralmukat" - jelentették ki a résztvevők. További tiltakozó akciókat terveznek a jövőben, hogy megakadályozzák a katonai bázisok további terjeszkedését.