Hétfőn új fejezet kezdődött az ecuadori őslakos csoportok a Chevron olajvállalat elleni évek óta zajló jogi csatájában, amelyben kifizettetni próbálják vele a 9,5 milliárdos kártérítést az általa okozott „amazóniai Csernobilnak” is nevezett környezeti katasztrófáért, ezúttal Kanadában.

Az ecuadori felperesek évek óta próbálják behajtani a kártérítést, amit egy 2011-es, a Chevron ellen beadott kereset nyomán ítélt meg nekik egy ecuadori bíróság, de a dél-amerikai országban az olajvállalatnak nincsen már semmilyen tulajdona, amit lefoglalhatnának.

„Amazónia Csernobiljának” is szokták nevezni a Chevron-Texaco által okozott környezeti katasztrófát - Fotó: AFP

Egy a tárgyalást megelőző torontói meghallgatáson, amire ezen a héten kerül sor, az ecuadoriak képviselői azzal érvelnek majd, hogy a Chevron leányvállalatai felelősségre vonhatóak a károkért, így a per folytatódhat. A Chevron, korábban Texaco, pedig azt fogja mondani, hogy a kanadai üzleti tevékenységének nincsen köze az ecuadori ügyeihez, mondják jogászok.

„Az ecuadori őslakosoknak joguk van az igazsághoz és az egészséges környezethez, hogy mi és amazóniai szomszédaink méltóságteljes életet élhessünk” – írta Humberto Piaguaje, az ecuadori Érintett Közösségek Egyesületének elnöke, és a Chevron elleni harc vezetője, egy a meghallgatás előtt kiadott közleményben.

Hétfőn a felperesek ügyvédje, Alan Lenczner arra figyelmeztetett, hogy a Chevron korábban már módszeresen hallgatott el tényeket és hamisított meg dokumentumokat, átfogó vizsgálatokat. Arról is beszélt, hogy a Chevron túl sok információt kért megfelelő felhatalmazások nélkül, miközben ő maga erősen szerkesztett dokumentumokat bocsátott rendelékezésre, amelynek nyomán döntő jelentőségű részletek nem kerültek napvilágra.

A Chevron a kereset elutasítását szorgalmazta, mondván, hogy a Chevron Canadát nem lehet elszámoltatni az ecuadori bíróság által a Chevron Corp. ellen hozott külföldi ítélet nyomán. A felperesek viszont úgy vélik, hogy az Ontario tartománybeli kanadai bíróságoknak van joghatóságuk a per lefolytatására.

A régen várt meghallgatásra azután került sor, hogy az Egyesült Államok egyik szövetségi fellebbviteli bírósága a múlt hónapban azt a döntést hozta, hogy az ecuadori felperesek nem foglalhatják le a Chevron vagyonát az Egyesült Államokban. Ez az ítélet azonban nem akadályozza meg a csoportot, hogy más országokban próbálkozzon hozzájutni ily módon a neki megítélt kártérítéshez. Ezt olyan országokban tudja megtenni, amelyekben a Chevronnak jelentős tulajdona van, amilyen például Kanada is.

„Arra sürgetjük a kanadai bíróságokat, hogy lépjenek gyorsan, mert sok ember, köztük gyerekek, beteg és haldoklik amiatt a szennyezés miatt, amit a Chevron hagyott maga után az ősi földjeinken, és a vállalat továbbra is sem tartja tiszteletben a bírósági döntéseket” – írta Carlos Guaman, a mintegy 80 érintett közösséget képviselő Amazónia Védelmi Koalíció elnöke egy közleményben. „A Chevron stratégája két évtizede az, hogy a számára legkedvezőbb igazságszolgáltatási fórum kiválasztásával és bizonyítékok manipulálásával homokot szór a jogi eljárás fogaskerekei közé, amit mi bemutatni készülünk a kanadai bíróságokon.”

A meghallgatás előtt tizennégy, emberi jogokkal, őslakosok jogaival, környezetvédelemmel és munkajogokkal foglalkozó kanadai szervezet nyílt levélben ítélte el, hogy a Chevron megpróbál kibújni a környezeti pusztításért való felelősségre vonás alól. A szervezetek egyúttal arra biztatták Justin Trudeau kormányát, hogy akadályozza meg azt, hogy a Chevron megszabaduljon a tulajdonaitól az országban a tárgyalás vége előtt, és felszólították a kanadaiakat, hogy „legyenek éberek” az érintett közösségek megsegítésében.

Miközben 1964 és 1992 között fúrásokat végzett Ecuadorban, a Chevron, akkor még Texaco, szándékosan 16 milliárd gallon mérgező hulladékot öntött ki ecuadori Amazónia olajban gazdag Lago Agrio körzetében. A vállalat ezenkívül ezer kezeletlen hulladéklerakó gödröt is maga után hagyott, amelyek továbbra is szivárognak a környező vízforrásokba és talajba. A több ezer oldalnyi bizonyíték alapján az ecuadori Legfelsőbb Bíróság 2013-ban 9,5 milliárd dollár kártérítési és kármentesítési összeg megfizetésére kötelezte a Chevront, de az olajipari óriásvállalat ezt nem hajlandó teljesíteni, ami miatt a hosszadalmas jogi csatározások kezdődtek. A világ egyik legnagyobb környezeti katasztrófájaként számon tartott Chevron-féle olajszennyezés mintegy 30 ezer embert, főleg őslakosokat érint.

A teleSUR újságírójának, Abby Martinnak nemrégiben adott interjújában Guillaume Long ecuadori külügyminiszter azt mondta, hogy a Chevron ügy kiváló példája annak, hogy az, ahogy az imperializmus és a vállalati dominancia korlátozza egy olyan ország nemzeti szuverenitását, mint Ecuador, megkönnyíti a közösségek kizsákmányolását.

„A Chevron-Texaco tette az egyik legjobb példája annak a térségünkben, hogy milyen visszaélések áldozatává válhatunk, és milyen ragadozó viselkedés pusztíthat el hirtelen egész közösségeket és egész régiónyi ökoszisztémákat” – fogalmazott Long.

Ecuadori csoportok Argentínában és Brazíliában is próbálnak érvényt szerezni a Chevron elleni 9,5 milliárd dolláros kártérítési ítéletnek, mivel a cég ezekben az országokban is jelentős tulajdonnal rendelkezik.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság