A profi amerikaifutball-liga, az NFL középhátvédje, Colin Kaepernick egy hétfői sajtótájékoztatón a San Francisco 49ers meze helyett egy Fidel Castro és Malcolm X találkozóját megörökítő fotósorozattal a pólóján jelent meg. Ez azután történt, hogy a sportoló pénteken nem volt hajlandó felállni az amerikai himnusz alatt, így kívánt ugyanis tiltakozni a feketéket az Egyesült Államokban érő diszkrimináció ellen.

Kaepernick pólóján több kép is volt Malcolm X fekete polgárjogi harcosról és Fidel Castro kubai forradalmi vezetőről, és alattuk ez a felirat állt: „Nagy elmék, ha találkoznak”. Egy nagy fehér X-szel ellátott fekete kalapot is viselt, ami feltehetően újabb utalás volt Malcolm X-re.

Kaepernick a híres találkozót megörökítő pólóban - Fotó: CBS Miami

A két forradalmár találkozója 1960 szeptemberében történt, amikor Fidel Castro a kubai forradalom győzelme után első alkalommal látogatott New Yorkba, hogy részt vegyen az ENSZ közgyűlésén.

Egy az antiimperialista kormány elleni rasszista, reakciós nemzetközi sajtókampányt követően a Manhattan belvárosában lévő Shelburne Szálloda nemkívánatos személyeknek nyilvánította a kubaiakat.

Castro azzal fenyegetőzött, hogy inkább a Central Parkban fog éjszakázni, minthogy ilyen inzultusnak tegye ki a kubai delegációt. Harlemi aktivisták és a Fair Play a Kubai Bizottságnak gyorsan akcióba lépett, és segített átköltöztetni a kubai küldöttséget a Harlemben lévő híres Theresa Hotelbe, ahol Malcolm X üdvözölte a forradalmárt. Kettejük találkozója megszilárdította a kapcsolatokat az amerikai feketék és a kubai forradalom között.

Kaepernick nyilvánvalóan ismeri a forradalmi történelmet.

A sportoló kijelentette, hogy akkor sem hajlandó a jövőben sem felállni a nemzeti himnusz alatt, ha emiatt sérül a karrierje vagy testi épségét fenyegetik. Ezzel olyan sportnagyságok szimpátiáját nyerte el, mint Kareem Abdul-Jabbar kosaraslegenda.

„Az igazságot fogom elmondani, ha kérdeznek. Ez nem a kameráknak szól. Ez nem valamiféle feltűnési viszketegség vagy ilyesmi. Ezt azokért az emberekért teszem, akinek nincs hangjuk. Azokért az emberekért, akiket elnyomnak, és akiknek egyenlő esélyeket kell biztosítani, hogy sikeresek legyenek” – fogalmazott az újságíróknak hétfőn Kaepernick.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság