Rohamosan növekszik a Chilébe történő illegális bevándorlás. Míg 2003-ig 2.428 haiti érkezett Chilébe, addig mára a számuk elérte a 41.065 főt, akik közül 20.196-an az idei év első felében érkezett, számolt be róla vasárnap a Nyomozó Rendőrség (PDI).

Abból a 41.065 haitiből, akik 90 napos turista vízummal léptek be az országba az elmúlt három évben, mindössze 4.404 fő tért vissza a származási országába. Ez azt jelenti a PDI szerint, hogy 89 százalékuk illegálisan maradt az országban a turista vízumuk megújítása nélkül, vagyis naponta átlagosan 110 haiti érkezik Chilébe.

Már kisebb haiti közösség is kialakult Santiagóban - Fotó: leflambeau-foundation.org

A legtöbb haiti a hazájukat sújtó politikai és gazdasági válság elől próbál elmenekülni, és vonzza őket a chilei gazdaság stabilitása és a munkavállalási lehetőségek, állítja a polgári rendőrség jelentése. Ezek a haiti bevándorlók Chilére a lehetőségek országaként tekintenek, miután csalódtak Brazíliában az elmúlt három évben.

„A haitik azért vándorolnak Chilébe, mert ennek az országnak van az egyik legstabilabb gazdasága Latin-Amerikában, ahol vannak álláslehetőségek, és máris létrejött egy kisebb haiti közösség itt” – nyilatkozta Benito Baranda, a Solidarity America civil szervezet elnöke.

A haitik többsége Észak-Santiagóban telepedik le, ahol főként építkezéseken dolgoznak, a Chilei Bevándorlási Minisztérium szerint sokan illegális bevándorlói státuszban.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság