Az ENSZ végre elismerte a haiti kolerajárvány kitörésében játszott szerepét, amelyben 2010 óta mintegy tízezer ember halt meg.

Tudományos kutatások szerint a betegség nepáli ENSZ-békefenntartóktól eredt, de az ENSZ mindeddig tagadta a felelősségét.

A haiti kolerajárvány rengeteg áldozatot követelt - Fotó: AFP

A hírek szerint egy a New York Times birtokába jutott belső jelentés hozott fordulatot az ügyben. Az ENSZ azonban még mindig azzal hárítja el a kártérítésre vonatkozó követeléseket, hogy diplomáciai mentességet élvez.

Csütörtökön Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője, Farhan Haq elmondta, hogy „a tavalyi év során az ENSZ meggyőződött róla, hogy sokkal jobban kell vizsgálnia saját szerepét a járvány kitörésében, és foglalkoznia kell a kolerától szenvedő betegekkel”.

Azonban Haq azt is kijelentette, hogy az ENSZ diplomáciai mentességre és a lehetséges kártérítésre vonatkozó jogi álláspontja „nem változott”. Azután mondta ezeket, miután a bizalmas belső jelentés azt állapította meg, hogy a járvány „nem tört volna ki az ENSZ akciói nélkül”, számolt be róla a New York Times napilap.

Elmondta, hogy a jelentést a múlt héten küldte el Ban Ki Munnak az ENSZ régi tanácsadója, egy New York-i egyetem jogtanára, Philip Alston, aki emberi jogi kérdésekben szokott konzultálni a világszervezettel.

A kolerajárványért az ENSZ-támaszpont kilyukadt szennyvízelvezető csövét okolták. Amerikai bíróságok elutasították az áldozatok által benyújtott kártérítési kérelmeket.

A hasmenést, hányingert, hányást és izomgörcsöket okozó bakteriális fertőzésre a 2010-es járvány előtt száz éve nem volt példa Haitin.

A kolera fertőzött széklettel terjed. Ha egyszer bekerül a vízhálózatba, akkor nagyon nehéz megfékezni, különösen egy olyan országban, mint Haiti, ahol szinte egyáltalán nincs szennyvízelvezetési hálózat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság