Kedden az abortusz dekriminalizálását szorgalmazó petíciót nyújtottak be az ecuadori nemzetgyűléshez. A szövegben az quitói ügyvédi kamara arra kéri a testületet, hogy vizsgálja meg az abortusz engedélyezésének lehetőségét nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén, illetve abban az esetben, ha a magzat fogyatékossággal születne.

Az ecuadori törvények jelenleg csak azokban az esetekben teszik lehetővé a mesterséges terhesség-megszakítást, amikor erre a terhes nő életének vagy egészségének megóvása miatt van szükség, illetve ha a terhesség szellemi fogyatékkal élő nőt érő nemi erőszak miatt következett be.

Jelenleg kevés esetben engedélyezi az ecuadori jog a terhességmegszakítást - Fotó: Reuters

Az ügyvédek most arra kérik a nemzetgyűlést, hogy módosítsa az esetek elbírálására vonatkozó törvénycsomagot. A kamara szerint a törvényhozásnak nem csak a törvényben meghatározott esetekben „kell védenie az anya életét és egészségét”.

A petíciót benyújtó ügyvédek elmondták, hogy kérésük közvetlen reakció egy nemrégiben Ecuadorban elvégzett Országos közvélemény-kutatás a családi kapcsolatokról és nők elleni családon belüli erőszakról elnevezésű felmérésre, amit az Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézet készített.

A felmérésben összegyűjtött adatok szerint az országban minden negyedik nőt ér szexuális erőszak. 379.098 tizenöt évesnél idősebb nő számolt be arról, hogy nemi erőszak áldozata lett.

A kamara szerint ezek a szexuálisan bántalmazott nők gyakran teherbe esnek, és még az erőszakkal fogant gyermekeket is kénytelenek kihordani. „Meg kell tartaniuk egy nem kívánt gyermeket, mert nem szakíttathatják meg a terhességüket, mert félő, hogy akkor büntetőeljárás indulna ellenük” – áll a nyilatkozatban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság