Tíz haiti sportolónak sikerült kijutnia a riói olimpiára. Hét versenyszámban indulnak, a birkózástól az úszásig. Azonban útjuk Rióba az amerikai kontinens legszegényebb országából minden volt, csak sima nem.

Voltak olyan haiti sportolók, akiknek adományokat kellett gyűjteniük, vagy maguknak kellett fizetniük az edzéseket és a felkészülést, mivel a Haiti Olimpiai Bizottságnak (COH) nehézségeket okozott a szükséges források megszerzése.

Pénzszűkében

Csupán napokkal a megnyitó ünnepség előtt a COH elnöke, Hans Larsen azt mondta, hogy még mindig próbálnak pénzt szerezni a magánszektortól a költségek fedezésére és az adósságok törlesztésére.

A haiti csapatnak számos nehézséget kellett leküzdenie az olimpiai szerepléshez - Fotó: Reuters

A COH 250 ezer dolláros költségvetést igényelt, ami aprópénz volt ahhoz a 18 millió dollárhoz képest, amit a szomszédos Dominikai Köztársaság különített el olimpiai bizottsága számára. A kormány azonban mindössze 70 ezer dollárt adott. A Haiti Nemzeti Bank közbelépett és ezt kiegészítette 15.500 dollárral, de a lyuk a költségvetésben továbbra is jelentős maradt.

Még Haiti zászlóvivője, a birkózó Asnage Castelly is arra kényszerült, hogy adományokat kérjen. Az Egyesült Államokban élő és a Massachusetts állambeli Springfieldben birkózást tanító Castelly tízezer dollárt kért, de felhívására mindössze 1.914 dollár folyt be.

A kezdeményezése azonban lenyűgözte a COH elnökét, aki úgy fogalmazott, hogy a birkózó „a haiti sport szimbóluma”, és kijelentette, hogy azt fogja javasolni a bizottságnak, hogy Castellyt válasszák zászlóvivőnek a megnyitó ünnepségen.

Az egyenruhát, amit a delegáció tagjai a megnyitón viseltek, szintén adományba kapták a haiti idegenforgalmi minisztériumtól. A 2012-es londoni olimpiai játékokon a minisztérium egy kiállítást rendezett, hogy a haiti turizmust népszerűsítse és látogatókat vonzzon az országba a pusztító 2010-es földrengés után.

Idén tisztviselők arról tájékoztatták a Haiti Olimpiai Bizottságot, hogy nincs pénz egy hasonló rendezvény megtartására a riói játékokon.

Indulásra készen

Most azonban, hogy már rióban vannak, a haiti sportolók, ahogyan a dzsúdós Josue Deprez fogalmazott, „készen állnak szétrúgni pár segget”. Deprez, aki fitnesz és dzsúdó edzőként dolgozik Miamiban, egy képet posztolt ki magáról és gyerekeiről, mondván, hogy készen áll az indulásra.

A dzsúdós Josue Deprez elszántan érkezett Rióba - Fotó: AFP

Naomy Grand’Pierre úszó is szerencsésnek érzi magát, hogy kijutott Rióba. A Chicagói Egyetem diákjának nem sikerült teljesítenie az automatikus kvalifikációt jelentő időt, de nagy örömére a Nemzetközi Úszószövetség arról értesítette, hogy mégis rajthoz állhat Rióban.

Ő és úszótársa, Frantz Dorsainvil a szövetség szabadkártyáját kapta meg, amely lehetővé teszi azoknak az országoknak, akiknek nincsen a kvalifikációs szintet elérő úszójuk, hogy benevezzenek egy női és egy férfi versenyzőt az olimpiai versenyekre.

A hármasugró Samyr Laine már nem volt ilyen szerencsés. Őt a haiti kormány eredetileg beválasztotta a Rióba utazó sportolók közé, de nem sikerült kvalifikáltatnia magát. Amikor július 28-án a Twitteren érdeklődtek felőle, hogy utazik-e Rióba, Laine csalódottan azt válaszolta, hogy „sajnos nem”.

Haiti története során mindössze két olimpiai érmet nyert, egy ezüstöt távolugrásban 1928-ban Amszterdamban, és egy bronzot lövészetben a párizsi játékokon 1924-ben. Mindazonáltal az ország olimpiai bizottságának elnöke, Hans Larsen optimista, és azt mondja, hogy reményei szerint Rióban legalább egy érmet szereznek.

Írta: Claudia Plazas

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság