Fidel Castro referenciapontként szolgál a bolíviai változások számára, mondta Joaquín Rodas idegenforgalmi miniszterhelyettes a kubai forradalom történelmi vezetőjéről szóló kiállítás megnyitása után.

Tegnap este több mint kétszáz ember vett részt Roberto Chile fotós „Fidel es Fidel” (Fidel az Fidel – a szerk.) című kiállításának megnyitóján a La Paz-i Etnográfiai és Néprajzi Múzeumban.

A kiállítást már több országban is bemutatták - Fotó: escambray.cu

A miniszterhelyettes a Prensa Latinának kiemelte a Bolíviát és Kubát összekötő kötelékeket, a kubai forradalom segítségét például az egészségügy és az oktatás területén, illetve Fidel Castro a dél-amerikai ország iránti támogatását abban a küzdelemben, hogy önálló tengeri kijárata legyen.

Fidel tudta, hogy hogyan vezesse a népét az antiimperialista úton, és soha nem adta fel, még az Egyesült Államok blokádjának hatására sem, mondta.

Juan Villanueva, az Etnográfiai és Néprajzi Múzeum képviselője büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy az intézmény a térség népeire ilyen nagy hatást gyakorló személyiségről szóló kiállításnak adhat otthont.

A kiállítás augusztus 14-ig lesz látható. A kiállítás anyagát Roberto Chile fotós és dokumentumfilm-rendező huszonnyolc fényképe képezi. Chile évtizedeken át kísérte és örökítette meg Fidel hétköznapjait.

Eric Valdés, a bolíviai kubai nagykövetség politikai tanácsosa, a Bolíviába akkreditált diplomáciai testületek tagjai, parlamenti képviselők, számos szervezet képviselői, akik bizottságot hoztak létre Fidel 90. születésnapjára, is részt vettek a kiállítás-megnyitón.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság