Mauricio Macri argentin elnök egy új nemzeti tervet jelentett be a nők elleni erőszak megfékezésére. Macri szerint minden 37 órában megtámadnak egy nőt Argentínában, és az oktatás kulcsfontosságú az erőszak mélyen gyökerező kulturális beágyazottságának megváltoztatásában.

A jövő évtől bevezetendő terv keretében női menedékhelyeket hoznának létre, és elektronikus nyomkövetővel látnák el az erőszakos férfiakat.

Az oktatásnak nagy szerepet szánnak a nők elleni erőszak csökkentését célzó tervben - Fotó: AP

Tavaly 235 nőt öltek meg nemi alapú erőszakos incidensek során Argentínában. A Nemzeti Terv a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésére egy 2009-es törvénynek szerez érvényt.

A tervezet bemutatásakor Macri elnök ezt mondta: „Mindannyiunknak el kell köteleznünk magunkat. Ez nemcsak a kormány feladata, hanem a társadalomé is.”

María Fabiana Túñez, az Országos Nőtanács elnöke elmondta, hogy a terv három évre szól majd, és ennek keretében felvilágosító kampány kezdődik a nemi jellegű erőszak ellen az iskolai tanmenetekben. Növelik majd a telefonos segélyszolgálat munkatársainak számát is.

A nemzeti terv bevezetését számos tüntetés előzte meg számos városban tavaly. Az első ilyen tüntetést egy 14 éves terhes diáklány, Chiara Paez meggyilkolása váltotta ki, akit a barátja kertjében találtak meg eltemetve három nappal azután, hogy bejelentették az eltűnését a Santa Fé tartományban lévő Rufinóban.

Tavaly más latin-amerikai országokban is voltak tüntetések a nemi alapú erőszak ellen, például Mexikóban, Bolíviában, Kolumbiában és Brazíliában.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság