30 éves börtönbüntetésre ítélte egy polgári bíróság Alfonso Plazas Vega tábornokot tizenegy ember elrablásáért és meggyilkolásáért. Ez a tizenegy áldozat 1985-ben tűnt el, amikor az M-19 gerillacsoport elfoglalta a bogotai Igazságügyi Palotát. A leköszönő Uribe elnök sajnálkozását fejeztek ki az ítélettel kapcsolatban.

Az ellentmondásos akciót követő brutális katonai fellépésben több mint száz ember vesztette életét, sokakat, akiket letartóztattak később eltűntek. „Én azért vagyok itt kedveseim, hogy megvédjem a demokráciát“ – mondat kedélyesen Plazas Vega tábornok a katonai akció után riportereknek. 

Az eltűnt tizenegy ember többsége egy kávézóban dolgozott. Katonai akció közben elhurcolták, katonai bázisokon brutálisan megkínozták őket, ahogy a tárgyaláson az akkor jelenlévő tanúk elmondták. Ahogy az egykori katona Edgar Villamizar a bűnvádi eljárás során nyíltan Plazas Vega tábornok szemébe mondta: „Pontosan tudott a gazemberségekről. A bajtársai a kezüknél fogva fellógatták az áldozatokat, verték őket, áramütéssel kínozták.” Villamizar vallomása szerint napok múlva két ember belehalt a kínzásokba és ott, a katonai bázis területén ásták el őket.

A kormányzat hivatalos álláspontja szerint ezek az emberek nem eltűnt személyek, főleg nem áldozatok, hanem kivégzett gerillák voltak. Ez az eljárás 2005-ben, az áldozatok rokonainak kezdeményezésére indult el. A felpereseket és ügyvédjeiket többször már megfenyegették, mind az illetékes ügyész és bíró folyamatosan fenyegetéseknek volt kitéve szélsőjobboldali félkatonai csoportok részéről.

A leköszönő jobboldali elnök Alvaro Uribe sajnálkozását fejezte ki a bírósági döntés kapcsán. Véleménye szerint Plazas Vega tábornok csak „a fegyveres erők tagja volt, akik próbálták a dolgukat végezni”. Ugyanakkor szükségesnek tarja, hogy hozzanak olyan törvényt, amellyel megelőznék, hogy a jövőben ilyet tegyen a hadsereg. Egy sajtótájékoztatón az áldozatok családjai felháborítónak és cinikusnak nevezték Uribe megjegyzéseit. Megengedhetetlennek nevezték, hogy az áldozatokra hárítsák a felelősséget és bármiféle akciót az ország biztonsági helyzetével magyarázzanak.