Tizenegy paraguayi parasztot összesen százhúsz év börtönre ítéltek a 2012-es tizenhét halálos áldozatot követelő Curuguaty-mészárlás miatt, amikor is földtelen parasztok és rendőrök csaptak össze. Az incidens ürügyként szolgált a paraguayi parlamenti képviselőknek, hogy elmozdítsák a baloldali Fernando Lugo elnököt.

Az ügy tovább mélyítette a paraguayi politikai feszültségeket. Sokan politikai foglyoknak tartják a parasztokat, és színjátékként tekintenek a perre. A parasztok továbbra is azt állítják, hogy titkosrendőrök épültek be a mozgalmukba, és ők a felelősek hat rendőrtiszt és tizenegy paraszt haláláért, akik akkor vesztették életüket, amikor erőszakos összecsapásra került sor mintegy hatvan paraszt és háromszáz rohamrendőr között a parasztok által 2012 májusában elfoglalt Marina Kue birtokon.

A mostani ítélet ellenére sem tudni, hogy mi történt pontosan négy évvel ezelőtt - Fotó: CigarraPy

A gyanúsítottakat, köztük két akkor még kiskorú személyt és a mészárlásban megölt parasztok rokonait, gyilkosságban, birtokháborításban és más vádpontokban találták bűnösnek, és négytől harminc évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket. A Notas argentin hírportál szerint az ügyészek csak a rendőrök halálát vizsgálták ki. Egyetlen rohamrendőrt sem állítottak bíróság elé a tetteikért.

Négy évvel később a tizenegy elítélt paraszt rokonai és támogatói azt követelik, hogy az úgynevezett politikai foglyokat mentsék fel minden vád alól.

Öt nő, köztük több vádlott édesanyja, közel egy hétre a bíróság kapujához láncolták magukat, hogy az küszöbön álló ítélet ellen tiltakozzanak, és a Marina Kue-ban történtek átfogó vizsgálatát követeljék. Ez az akció volt a legutóbbi a hozzátartozók, a parasztszervezetek és a katolikus egyház különféle demonstrációinak sorában, amelyekkel az ügy igazságos lezárását követelték.

„A főügyésznek mindössze annyi itt a szerepe, hogy igazságot szolgáltat azoknak, akik fizetnek, és elítéli a parasztokat” – jelentette ki egy múlt heti tüntetésen Mariano Castro, a mészárlásért börtönbüntetésre ítélt két rab apja. „Teljesen világos számunkra, parasztok számára, hogy hogyan működik ez az intézmény… politikai haszonszerzésre használják.”

„Ezért kell mindannyiunknak felkelni és megszervezni magunkat, és visszavennünk ezeket az intézményeket azokról, akik csak terpeszkednek a székeikben és fentről kapják az utasításokat” – folytatta Castro, miközben a tömeg hangosan Horacio Cartes elnök lemondását követelte.

A paraguayi parlamenti puccs és a konzervatív restauráció

Az egykori diktátor, Alfredo Stroessner Colorado Pártjához tartozó Cartes neoliberális politikába kezdett, és rengeteg támogatót veszített 2013-as hatalomra kerülése óta, amire a Fernando Lugo elleni 2012-es parlamenti puccs révén nyílt lehetősége.

A hatvan év konzervatív kormányzást követő első progresszív államfőként Lugo szakítást jelentett a status quóval, és új szociális programokat ígért, illetve a régóta halasztgatott agrárreformot, valamint azt, hogy fellép a rendszerszintű korrupció ellen. Az utóbbi két probléma azóta is központi témája az ország politikai életének.

Azonban Paraguay pályafutása a dél-amerikai szocialista rózsaszín hullámban gyors véget ért Lugo elmozdításával, és Curuguaty-mészárlással kapcsolatos jobboldali manipuláció kulcsszerepet játszott a latin-amerikai progresszív kormányokkal szembeni konzervatív térnyerésben.

Hónapokkal a mészárlás előtt a parasztok azért szállták meg a Marina Kue birtokot, hogy visszavegyék a három évtizedes Stroessner-diktatúra idején állítólag törvénytelenül privatizált földet. Az egy évig tartó pert sokan színjátéknak titulálták, és a kiürítés pontos részletei azóta sem derültek ki. Az továbbra is megkérdőjelezhetetlen, hogy az erőszak kiváltó oka az volt, hogy a biztonsági erők katonai jellegű fellépéssel igyekeztek elérni, hogy a parasztok távozzanak a birtokról.

És bár a mészárlás ügyében folytatott nyomozás megrekedt, az ország jobboldali ellenzéke gyorsan kihasználta az eseményeket, és egy gyorsított felelősségre vonási eljárást indított Lugo ellen, őt tartva felelősnek a tragédiáért.

Új jobboldali offenzíva a dél-amerikai rózsaszín hullám ellen

Lugo elmozdítására szerte a térségben sokan parlamenti puccsként tekintettek, ami az egyik legjelentősebb lépés volt a jobboldali taktikázás egy új korszakában, hogy delegitimizálják, destabilizálják és eltávolítsák a néhai Hugo Chávez megválasztása után Dél-Amerikában egyre-másra hatalomra kerülő baloldali kormányokat.

Az ilyen jobboldali kampányok, amelyek a felfüggesztett Dilma Rousseff elnök elleni parlamenti puccsban csúcsosodtak ki, a múltbeli katonai puccsok helyett inkább kifinomultabb, intézményi és demokratikus retorikát használó stratégiák felé fordultak.

Ahogyan azonban mind Paraguayban, mind pedig Brazíliában megmutatkozott, ezeknek a vitatott manővereknek az igazi indítéka, hogy a jobboldal hatalomra tegyen szert ahhoz, hogy visszahelyezze a hatalomba a politikai és gazdasági elitet.

Tovább él a rendszerszintű egyenlőtlenség öröksége

A Marina Kue-beli földkonfliktus és az ebből fakadó parlamenti puccs Lugo ellen jól szemléltették azokat a tartós politikai problémákat, amelyek Paraguay a stabilitás és a demokrácia megteremtésére tett erőfeszítéseit kísérik.

Még mindig Paraguayt jellemzik az egyik legegyenlőtlenebb föld-tulajdonviszonyok a régióban, ami komoly probléma, mivel a lakosság közel fele vidéken él, és a paraguayiak több mint negyede a gazdaság motorjának számító mezőgazdaságban dolgozik. Még több ember él megélhetési gazdálkodásból.

Azonban az ország egyre nagyobb területét borítják szója monokultúrák, legtöbb esetben a Monsanto Roundup Ready fajtája, ami veszélyezteti a kisebb monokultúrákat és a helyi élelmiszer-biztonságot azzal, hogy növekvő mértékben űzi el a vidéki lakosságot és többnyire exportra termel. A Cartes-kormányzat 2013-as megválasztása után gyorsan a mezőgazdasági vállalkozásoknak kedvező politikát vezetett be.

Közben parasztok továbbra is hiába követelik az ország rendkívül egyenlőtlen földelosztását enyhítő agrárreformot.

És bár tizenegy parasztra most börtön vár a mészárlásért, a Marina Kue-beli földkonfliktust a paraguayi bíróságok négy év elteltével sem oldották meg.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság