Evo Morales bolíviai elnök azt javasolja, hogy az andoki ország váltsa fel a Gergely-naptárat a korábban a helyi őslakosok által használt kalendáriummal. Az ajmara újév ünneplésekor Morales úgy fogalmazott, hogy a Gergely-naptárat „tisztátalannak” tartja.

Azt javasolta, hogy Bolívia „vegye vissza az ősi naptárát az identitásunk újjáépítésének keretében”. Morales az ajmara őslakos csoport tagja.

A bolíviai őslakosok június 21-én ünneplik az újévet - Fotó: AP

A bolíviai kormány már nem először javasolja az időszámítás módjának megváltoztatását. Két évvel ezelőtt a La Paz-i kongresszus homlokzatán lévő órát átállították, úgyhogy most a mutatói baloldali irányba haladnak, és a számok is visszafelé mennek egytől tizenkettőig az óramutató járásával ellenkezőleg. A kormány ezt „a dél órájának” nevezte el.

Az 5524-ös év

Kedden Morales elmondta, hogy az őslakos naptár, amelyben egy év tizenhárom huszonnyolc napos hónapból áll, sokkal „tisztább”, mint a Gergely-naptár, amelyben a hónapok hossza huszonnyolc és harmincegy nap között változhat.

Az őslakos naptár június 21-ét, a déli félteke téli napfordulóját tekinti „nulladik napnak” és az új év kezdetének.

Kedden sok bolíviai az 5524. évbe való belépést ünnepelte. Az éveket úgy számolják, hogy hozzáadják a Kolumbusz Kristóf az amerikai kontinensre való 1492-es érkezése óta eltelt évek számát ahhoz az ötezerhez, amely ideje az őslakosok becslések szerint a térségben élnek.

Morales 2010-ben nemzeti ünnepnek nyilvánította június 21-ét. Az elnök hagyományosan a prekolumbián erőd, Tiahuanaco romjainál szokta ünnepelni az újévet, idén azonban térdműtétje miatt az elnöki palotában tartott ünnepséget.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság