Juan Manuel Santos nyerte az elnökválasztást Kolumbiában. A végső eredmények alapján az egykori honvédelmi miniszter a szavazatok 67 százalékát szerezte meg, míg ellenfele Antanas Moskus 28 százalékot ért el. A szavazás napján már délben látszott, hogy nagyon alacsony részvételi arány várható, az első becslések szerint a lakosság 60 százaléka tartózkodott a szavazáson való részvételtől. A leköszönő elnök, Álvaro Uribe magyarázat szerint nem a politikai rendszerrel való elégedetlenség ennek az oka, hanem a foci világbajnokság és a rossz időjárás.

A második helyezet, Antanas Mockus, a kolumbiai Zöld Párt elnökjelöltje ígéretet tett, hogy megválasztása esetén felülvizsgálja az eddigi elnök, Álvaro Uribe biztonságpolitikájának eszközeit. Tintával és ne vérrel írjunk történelmet – mondta Mockus.

A baloldali pártok, mint például a Polo Democrático Alternativo, valamint a gerillaszervezetek a választás és a szavazás bojkottjára szólítottak fel. A FARC és az ELN gerillaszervezetekkel való összecsapásban legalább 10 rendőr vesztette életét. Több fontos út és épület semmisült meg a harcokban.