Négy éve egy erőszakos földkonfliktust használtak ürügyül Paraguayban, hogy elmozdítsák az ország status quóját felforgató baloldali elnököt.

A jobboldali többségű paraguayi kongresszus 2012-ben kihasználta a rendőri erők és a földtelen parasztok 17 halálos áldozatot követelő összecsapását, hogy elmozdítsa az ország modern történelmének első progresszív elnökét, és azonnal olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek a dél-amerikai államot régóta uraló mezőgazdasági vállalatoknak kedveztek.

Négy évvel ezelőtt háromszáz állig felfegyverzett rendőr tört be a paraguayi Curuguaty körzetben lévő Marina Kue birtokra, hogy elűzzenek onnan hetven mezőgazdasági munkást, akik elfoglalták a földterületet. A földtelen parasztok azt állították, hogy a föld az államé, mivel azt Alfredo Stroessner egykori diktátor adta oda az új tulajdonosának, Blas Riquelmének.

A Curuguaty-mészárlás áldozatainak azóta sem szolgáltattak igazságot - Fotó: Abc Color

A gyorsan erőszakba forduló konfliktusban tizenhét ember halt meg, tizenegy campesino és hat rendőr. A legfiatalabb campesino áldozat a 18 éves Luciano Ortega volt.

Az ország progresszív elnökét, Fernando Lugót, akit a jobboldali Colorado Párt 60 éves kormányzása után 2008-ban választottak államfővé, okolták a mészárlásért, ami mindössze egy héttel később ürügyként szolgált arra, hogy egy széles körben bírált gyorsított „felelősségre vonási eljárással” elmozdítsák a hatalomból.

A puccsot a regionális szervezetek, például az Unasur és a Mercosur, elítélték. Ez volt a második sikeres puccs a térségben Barack Obama amerikai elnök hivatali ideje alatt. Az első az a katonai puccs volt, amellyel Honduras balközép elnökét, Manuel Zelayát döntötték meg, a kormányzati korrupció és az erőszak miatt állandósult válságot idézve ezzel elő a közép-amerikai országban.

Mivel a paraguayi politikai és gazdasági elit a képviselőkhöz fordult, ahelyett, hogy közvetlenül a hadsereget kérte volna fel a beavatkozásra, ahogyan ez a múltban, különösen az 1960-1980-as években megszokott volt, ez a törvényhozási „puha” puccs és a de facto kormány egy kicsit emészthetőbb volt a nemzetközi közösség számára. Ez a lecke úgy tűnik nem kerülte el a térség más jobboldali erőinek a figyelmét sem, ahogyan ez megmutatkozott a szomszédos Brazíliában, ahol a baloldali Dilma Rousseff elnököt idén májusban hasonló módon távolították el a hivatalából.

Eközben az elhunyt campesinóknak azóta sem szolgáltattak igazságot, annak ellenére sem, hogy bizonyos jelek arra utalnak, hogy legalább kilencüket a rendőrök kivégezték a tragikus akció során.

Ugyanakkor a 2012-es mészárlás után a paraguayi főügyész büntetőeljárást kezdeményezett tizenkét földtelen paraszt ellen előre megfontolt gyilkosság, birtokháborítás és bűnszövetkezet vádjával.

Számos helyi és nemzetközi emberi jogi szervezet tett panaszt a tárgyalás során elkövetett jogi szabálytalanságok miatt, öt vádlott pedig több mint harminc napig éhségsztrájkolva követelt igazságot és szabadságot, de ehelyett megtagadták tőlük a látogatókat és megbüntették őket. A közösségi médiában is indult kampány értük, amelynek során a #AbsolucionYa (Azonnal mentsék fel őket) hashtaggel követelték a hatóságoktól az ellenük felhozott vádak elejtését, mondván, hogy a számos szabálytalanság hiteltelenné tette a tárgyalást.

A per utolsó szakasza, miután az elmúlt két évben többször elnapolták, kedden kezdődött, amikor is mind a vád, mind pedig a védelem megtartotta a záróbeszédét.

A földek feletti tulajdonjog napi szinten véres vitákat gerjeszt Paraguayban, ahol az állam gyakran az elit érdekében cselekszik. A 2008-as mezőgazdasági népszámlálás adatai szerint a földtulajdonosok 2,6 százaléka rendelkezik a paraguayi földek 85,5 százalékával, miközben a kisgazdák – akiknek a földje nem haladja meg a húsz hektárt – 91,4 százaléka csupán a termőföldek hat százalékát birtokolja.

A szójaexporttal foglalkozó mezőgazdasági vállalatok az egyenlőtlen földelosztás egyik fő okozói Paraguayban. A szójatermesztéshez nagy mennyiségű növényvédő-szereket és génmódosított növényeket is használnak, amelyeket számos vidéki parasztcsalád halálos mérgezéséért tesznek felelőssé.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság