Egy ENSZ-bizottság által folytatott nyomozás során egykori guatemalai minisztereket vettek őrizetbe. A két férfit, Manuel López Ambrosiót és Mauricio López Bonillát azzal vádolják, hogy közpénzekből vásároltak egy helikoptert, amit aztán Otto Pérez Molina elnöknek ajándékoztak.

Molinát szeptemberben tartóztatták le, miután a hónapok óta tartó korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott. Az egykori államfő minden ellene felhozott vádat tagad.

López Ambrosio egykori védelmi miniszter szombaton tartóztatták le - Fotó: AFP

López Ambrosio védelmi miniszter, López Bonilla pedig belügyminiszter volt Pérez Molina kormányában. Más bűncselekményekkel, például pénzmosással és összeesküvéssel is vádolják őket.

Vámcsalási hálózat

A kormány tavaly egy vámcsalási botrányba bukott bele. Roxana Baldetti alelnök a botrány kirobbanását követően májusban mondott le, miután a feldühödött guatemalaiak elözönlötték az utcákat. Baldettit a korrupciós hálózat vezetésével vádolták, amit ő tagadott.

A botrányt „La Lineának” vagyis „A Vonalnak” nevezték, miután a vállalkozások állítólag egy forródróton keresztül el tudták intézni, hogy kedvezményes vámtarifákért importálhassák a termékeiket.

Tavaly a szegény közép-amerikai ország állampolgárai hónapokon keresztül az utcákon követelték az elnök lemondását. Erre végül szeptember 2-án, négy hónappal hivatali ciklusának vége előtt került sor. Egy nappal később őrizetbe is vették.

Egy kormányzati tapasztalattal nem rendelkező egykori tévés humoristát, Jimmy Moralest választották elnökké az esedékes októberi elnökválasztásokon. Moralest januárban iktatták be, és azt ígérte, hogy harcolni fog a Guatemalában lévő korrupció ellen.

A korrupciós nyomozást az ENSZ által támogatott A Guatemalai Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság (CICIG) vezeti. A bizottságot 2006-ben állították fel, hogy segítsen megreformálni a guatemalai igazságügyi rendszert, és felvegye a harcot az államba beépült bűnözői csoportokkal.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság