A Dominikai Köztársaság egészségügyi minisztere, Kenneth Darroux pénteken köszönetet mondott Kubának, amiért a szigetország lehetőséget biztosított számára, hogy orvos lehessen, aminek révén most kinevezték erre a posztra.

„Igen, az apám általános iskolai tanár volt; meg tudott élni belőle, de honnan lett volna 500 ezer dollárja arra, hogy megvalósíthassam az álmomat, és orvos lehessek? Mert mindig is az akartam lenni” – nyilatkozta Darroux a Dominikai Köztársaság állami hírügynökségének.

Kenneth Darroux (balra) Kubának köszönhetően lett orvos - Fotó: Twitter/@MelinaSeymour

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az apjának, valószínűleg „jelzálogot kellett volna tetetnie az otthonára, amelyért egész életében dolgozott. Úgyhogy nem beszélhetünk eleget arról a felsőoktatási hozzájárulásról, amit Kuba tesz. (…) Elismerésünket kell kifejeznünk a kubai kormány nagylelkűsége iránt, hogy évek óta töretlenül ösztöndíjprogramokat tart fent. Ezt egyetlen évben sem mulasztotta el.”

Kuba egészségügyi rendszere régóta az egyik legjobb Latin-Amerikában, annak ellenére, hogy továbbra is fennáll az ország elleni több mint négy évtizedes blokád.

Az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan így beszélt erről: „Kubát sok más ország megirigyelhetné” az egészségügyi ellátása miatt, és kiemelte, hogy a szocialista ország „azt mutatja, hogy az országok mennyi mindent érhetnének el a forrásaikkal, ha a helyes dolgokat – az egészségügyet és az oktatást – részesítenék előnyben.”

Olyan szervezetek is elismerésüket fejezték ki a rendszer iránt, amelyeknek szemlélete és politikai céljai nem szükségszerűen illeszkednek a forradalmi Kubához. A Világbank korábbi elnöke, James Wolfensohn egyszer azt mondta, hogy Kuba „jó munkát végzett az oktatás és az egészségügy terén.”

Kuba egészségügyi rendszere a kezelés helyett a betegségek megelőzését helyezi előtérbe. A rendeléseken való részvétel ingyenes és ajánlatos, amelynek révén korán fel lehet ismerni a kezdődő egészségügyi problémákat. Ennek eredményeként a CIA Factbook és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet szerint Kubában alacsonyabb a gyermekhalandóság és magasabb a várható élettartam, mint az Egyesült Államokban.

A Dominikai Köztársaság komoly lépéseket tett az egészségügyi rendszerének megreformálására 2001 óta, és a kubai szemléletmód egyértelműen tartós hatással volt a dominikai egészségügyi miniszterre.

„Mindent, ami most vagyok, a kubai kormánynak köszönhetek, és remélem, hogy a kapcsolat Kuba és Dominika között az következő évezredben is tart majd” – zárta szavait Darroux.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság