Paraguayi diákszervezetek szerdán aláírtak egy megállapodást Horacio Cartes elnökkel, amit győzelemként értékeltek, ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy addig nem nyugszanak, amíg annak megvalósulását nem látják.

„Megcsináltuk, megvan” – jelentette be Camila Benítez, az Országos Diákszervezet vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón.

A diákok tiltakozása úgy tűnik, hogy eredményre vezetett - Fotó: UNEPY

Miután egy héttel korábban lemondásra kényszerítették az oktatási miniszter, a diákok most megállapodtak az elnökkel, hogy a kormányzat különféle lépéseket fog tenni az oktatás helyzetének javítása érdekében.

A megállapodás aláírására az elnöki palotában került sor, ahol Cartes a középiskolás tüntetők képviselőivel találkozott. A diákok május 3-a óta tartottak megszállva oktatási intézményeket, és egy olyan törvénytervezet megsemmisítését követelték, ami korlátozná az állami oktatásban résztvevő diákok számát. Ez a lépést a diákok diktatórikusnak minősítették.

A diákok azt is követelték, hogy az elnök hirdessen szükségállapotot az országban az oktatási intézmények leromlott és veszélyes infrastruktúrája miatt. Cartes beleegyezett, hogy ezt egy elnöki rendelettel meg is teszi, ami azt jelenti, hogy automatikusan állami forrásokat különítenek el az épületek felújítására.

A diák akkor szánták el magukat cselekvésre, amikor a Nuestra Señora de Asunción Középiskolában ledőlt egy fal.

A diákok és az elnök abban is megegyeztek, hogy havonta találkozni fognak, hogy tovább folytassák a tárgyalásokat.

A diákok követelései közé tartozik még a magasabb színvonalú tanárképzés, valamint az, hogy a GDP hét százalékát költsék az oktatásra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság