Csütörtökön lemondott a paraguayi oktatási miniszter, aki ezzel engedett a diákok nyomásának, akik az előző két napban több mint száz középiskolát foglaltak el.

A mozgósított középiskolai diákok két nap alatt elérték a céljukat, miután beváltották azon fenyegetésüket, hogy oktatási intézményeket szállnak meg, amennyiben Marta Lafuente miniszter nem mond le 48 órán belül.

Az oktatási miniszter meghátrált a diákok akciójától - Fotó: UNEPY

Camila Benítez diákvezető szerint a miniszter többször is kudarcot vallott az oktatással kapcsolatos problémák megoldásában.

A diákok által elfoglalt középiskolák száma meghaladta a százat, amikor végül más diákszervezetek is csatlakoztak a Nemzeti Diákszervezet (ONE) felhívásához.

A diákok azt követelték, hogy a miniszter mondjon le, mivel az elmúlt hónapokban számos korrupciós ügyben derült ki az érintettsége.

A diákvezetők elmondták, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor szerdán egy egész fal dőlt le a Nuestra Señora de Asunción Középiskolában. Hírek szerint a balesetben szerencsére nem sérült meg senki.

Még áprilisban az ország kongresszusa jóváhagyta, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak a miniszter ellen, amiért az állítólag túlárazott vizes palackokat vásárolt a minisztérium étkezdéje számára.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy vendégül kellett látnia a Nemzetközi Diákértékelési Programtól (PISA) érkező külföldi látogatókat. Az ügy addig fajult, hogy Horacio Cartes elnök végül arra utasította Lafuentét, hogy ne vegye igényben a vendéglátási szolgáltatásokat.

Lafuente először nem volt hajlandó lemondani, amivel az elnök is egyetértett. Cartest magát is több pénzmosási üggyel hozták összefüggésbe, és hivatalba lépése előtt az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) is nyomozott ellene.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság