Otto Pérez Molina, Guatemala korábbi elnöke és alelnöke, Roxana Baldetti legalább 25 millió dollárnyi kenőpénzt fogadtak el egy spanyol hajózási cégtől, állítja egy korrupcióellenes bizottság.

A TCB vállalat nyerte el a szerződést egy Guatemala csendes-óceáni partvidékén lévő új konténerterminál 25 évig való üzemeltetésére.

Pérez Molinát szeptemberben tartóztatták le, miután a korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott. Várhatóan a jövő héten állhat bíróság elé. Ő is és Baldetti is tagadja, hogy bármi törvénysértést követett volna el.

Otto Pérez Molina tárgyalása a jövő héten kezdődik - Fotó: AFP

Thelma Aldana főügyész elmondta, hogy Pérez Molina egyből a 2011-es megválasztása után elkezdte a 225 millió dolláros projekt engedélyeztetését. Közbeszerzés nem volt az ügyben.

Pérez Molina és Baldetti „bűnözői csoportot alapítottak”, tette hozzá Aldana.

A főügyész mindezeket az ENSZ támogatását élvező a Guatemalai Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság (CICIG) vezetője, Iván Velásquez társaságában jelentette be.

A bizottságot 2006-ban állították fel, hogy segítsen megreformálni Guatemala igazságszolgáltatási rendszerét, és felvenni a harcot az államba beépült bűnszervezetek ellen.

A TCB (Terminal de Contenedores Barcelona) helyi ágának spanyol ügyvezető igazgatója, Juan José Suárezt is letartóztatták. Ő ezzel kapcsolatban az EFE hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy fogalma sincs miért vették őrizetbe.

Pérez Molina szeptember 2-án mondott le, és egy nappal később letartóztatták. Azt mondta, hogy ez a szerződés volt a legjobb üzlet az ország számára.

A korrupcióellenes tüntetések miatt először Baldetti mondott le tavaly májusban. Végül mindkettejüket megvádolták azzal, hogy La Linea (A vonal) néven korrupciós hálózatot építettek ki a guatemalai vámok megkerülésére.

A botrány kirobbanása után egy egykori televíziós humoristát, a kevés politikai tapasztalattal rendelkező Jimmy Moralest választották a közép-amerikai ország elnökévé.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság