Michel Martelly haiti elnök ciklusa úgy ér véget, hogy nincs megállapodás arról, hogy ki lépjen a helyére. Az utódját még nem választották ki, mivel az ellenzék vitatja, hogy ideiglenes vezetőt válasszanak helyette.

A karnevál első napját lefújták, mert félő volt, hogy még több ellenzéki tüntetésre kerülhet sor.

Az amerikai kontinens legszegényebb országának számító Haitit 2010-ben hatalmas földrengés rázta meg.

Továbbra is bizonytalan, hogy ki és mikor lesz Martelly utódja - Fotó: Reuters

Az utolsó pillanatban tető alá hozott egyezség célja, hogy elkerülhető legyen egy hatalmi űr kialakulása.

Beszédében Martelly azt mondta, hogy legjobban azt sajnálja, hogy a januári választásokat elhalasztották.

A választások az új elnök személyéről második fordulóját az erőszaktól való félelem és a csalással kapcsolatos vádak miatt nem tartották meg. Most úgy tűnik, hogy erre április 24-én kerül sor, és az új államfőt május 14-én iktatják be.

A legutóbbi megállapodás szerint a parlament választ majd egy ideiglenes elnököt, és állít fel négy hónapra egy ideiglenes kormányt.

Martelly az alkotmány értelmében nem indulhat egy újabb ciklusért, de beállt Jovenel Moïse banánexportőr mögé, aki novemberben megnyerte a választások első fordulóját.

Az eredményt azonban vitatja az ellenzék jelöltje, Jude Celestin. Celestin azzal vádolja a választási hatóságokat, hogy Moïse-nak kedveztek, és őt pedig azzal fenyegették, hogy kizárják a második fordulóból.

Evans Paul miniszterelnök – aki várhatóan addig a posztján marad, amíg a parlament nem dönt a helyettesítéséről – nyugalomra intett.

Pénteken tüntetők agyonvertek egy férfit, a fővárosban, Port-au-Prince-ben, amikor leszerelt katonákkal csaptak össze.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság