Az előző évekhez hasonlóan Evo Morales, Bolívia elnöke most is a munka ünnepén, május elsején jelentette be államosítási rendeletét. A kormányzó MAS (Mozgalom a Szocializmusért) párt vezető politikusai bejelentették, hogy folytatódni fog az elmúlt öt évhez hasonló államosítási folyamat. „Minden bolíviai családhoz be fogjuk vezetni a villamos energiát, méghozzá a kormány kontrollja alatt” – mondta Morales az államosítási rendeletek ünnepélyes aláírásakor a közép-bolíviai Corani városában, amely a MAS párt fő bázisának számít.

„Közszolgáltatás nem lehet magánvállalkozásban” indokolta Morales az intézkedést. Azt is bejelentette, hogy elrendelik a villamos energia árának 20 százalékos csökkentését. A kormányfő indoka az államosításra az volt, hogy több külföldi érdekeltségű cég semmilyen körülmények között nem volt hajlandó értelmes megállapodásra a bolíviai kormánnyal, miközben az ország vezetése hajlandó lett volna több millió dolláros kompenzációk kifizetésére is, ha békésen adják át a cégek irányítását. Ez nem valósult meg, ezért volt kénytelen a Morales-kormány ennek az egyoldalú, de ugyanakkor roppant hatásos lépés megtételére.

A neoliberális politika fő képviselője, a privatizációs folyamat elindítója Gonzalo Sánchez de Lozada volt elnök, aki 1993-tól 1997-ig volt Bolívia vezetője, ma a leggazdagabb bolíviainak számít, és amerikai emigrációban él. Ő volt a fő képviselője a víz-, az energia- és a közlekedési szektor magánosításának.  

Morales elnök négy évvel ezelőtt rendelte el az olaj és gázipar államosítását, ezek után következett a távközlés és a légi közlekedés állami kézbe vétele. A baloldali bolíviai kormány fő célja, hogy állami kézbe vegyék a közeljövőben a bányászati szektort is.