Edward Norton hagyományos bolíviai fogadtatásban részesült a La Paz-i elnöki palotában, ahol Evo Morales bolíviai elnök és kormányának tagjai is üdvözölték a karneválra Bolíviába érkező amerikai színészt.

Őslakosok egy „la ch’alla” névre keresztelt ősi ajmara rituálét adtak elő, amelyben köszönetet mondanak a Földanyának, a Pachamamának.

Edward Nortont, aki a 2016-os bolíviai karnevál díszvendége, láthatóan megérintette a ceremónia.

Egy rögtönzött kis faoltárt is felállítottak az elnöki palota közepén, amelyen az őslakosok olyan dolgokat áldoztak a Földanyának, amelyre áldást várnak ebben az évben.

Idén Edward Norton az orurói karnevál díszvendége - Fotó: teleSUR

Egy aymautának hívott andoki pap alkoholt öntött az oltár négy sarkába, hogy elűzze a gonosz szellemeket. Az oltárt ezek után meggyújtották, hogy felajánlják a Földnek.

Ezt megelőzően Morales elnök számos gondosan kiválasztott ajándékot adott Edward Nortonnak, aki először jár az andoki országban.

Az Oscar-díjra is jelölt színész kapott egy kézzel készített vörös bolíviai poncsót, hogy azt viselje a karneválon. Egy a 18. századi bolíviai őslakos felkelés jelképének számító Túpac Katarit ábrázoló szobor is volt az ajándékok között. Egy négykilós díszes sárkánymaszkot is kapott a színész, ami az orurói karnevál szimbóluma, illetve három könyvet.

Norton egy gyönyörű maszkot is kapott ajándékba a bolíviai elnöktől - Fotó: Juan Karita/AP

Az egyik könyv Bolívia küzdelmét mutatja be, amelyet a csendes-óceáni kijáratért folytat a szomszédos Chilével szemben. A másik Bolívia leghosszabb ideje hivatalban lévő államfőjéről, Evo Moralesről szól.

Amikor Edward Norton meglátta a mosolygó fiatal Moralest a könyv borítóján, megjegyezte, hogy milyen „jóképű” volt, ami nagy derültséget keltett a sajtó munkatársainak és az elnök körében.

Norton látogatásának fő célja, hogy részt vegyen a nyugat-bolíviai bányászvárosban, Oruróban megrendezésre kerülő világhírű karneválon.

A háromnapos eseményre 80 ezer embert várnak. A karnevál hagyománya két évszázadra nyúlik vissza, és az egyik legszínesebb és legnépszerűbb ilyen rendezvény Latin-Amerikában.

Edward Norton vasárnapig marad Bolíviában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság