Michel Martelly haiti elnök bejelentette, hogy nem távozik a posztjáról a jövő héten, ha nem választanak új államfőt. Azzal indokolta a döntését, hogy nem fogja „bizonytalanságban” hagyni az országot.

A bejelentés előtt nagy tüntetések zajlottak a karibi államban az októberi elnökválasztásokon történt állítólagos csalások miatt, amelyek következtében határozatlan időre elhalasztották a második forduló megtartását.

A választások elnapolása ellenére egyesek úgy vélték, hogy Martelly mégis távozik a posztjáról február 7-én, és egy ideiglenes kormány állítanak fel a helyére, de az elnök csütörtökön szertefoszlatta ezeket a spekulációkat.

Martelly nehezen válik meg a posztjától - Fotó: haitiantimes.com

„Nem vagyok hajlandó olyanoknak átadni a hatalmat, akik nem akarnak választásokon megmérettetni” – mondta Martelly. „Február 7-e után, ha nem érnek el megállapodást, én nem fogom bizonytalanságban hagyni az országot” – tette hozzá a haiti elnök.

A jelenlegi politikai válság évekre nyúlik vissza, mondta Susy Castor haiti történész a teleSUR-nak. „Ez olyan állapotok megnyilvánulása, amelyek több mint egy évszázada, országunk 1915-ös észak-amerikai megszállása (…) és az azt követő rendszer óta megoldatlanok, amelynek nem sikerült úrrá lennie a problémáinkon.”

A politikai válság eredményeképpen pénteken az is kiderült, hogy lemondott posztjáról Pierre-Louis Opont, a Választási Tanács elnöke.

Opont csütörtökön levélben közölte a döntését az elnökkel, ami pénteken szivárgott ki a sajtóban.

Az ellenzék és a haiti gazdasági fórum már régóta követelték a lemondását, mert azzal vádolták a választási hatóság egykori elnökét, hogy csalást követett el a választások októberi első fordulója során.

A haiti választások jövője bizonytalan, de az ellenzék azt akarja, hogy Martelly távozzon, és a Legfelsőbb Bíróság elnökének a vezényletével ideiglenes kormány alakuljon. Azt is kérik, hogy legfelsőbb igazságügyi szerv vizsgálja ki a választási csalással kapcsolatos vádakat, cseréljék le a választási hatóság tagjait, és jelöljenek ki új időpontot a választásokra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság