A CELAC IV. csúcstalálkozójára Quitóba érkező bolíviai elnök hangsúlyozta egység megerősítésének és a kontinens ezáltal való felszabadításának fontosságát.

Evo Morales, Bolívia elnöke kedden elmondta, hogy bízik abban, hogy a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) egy olyan új integrációs szervezet lesz, amely a nemzetek felszabadulásának kezdetét jelzi.

Evo Morales már a quitói repülőtéren nyilatkozott - Fotó: ABI

„Olyan, mint egy új Amerikai Államok Szervezete, csak az Egyesült Államok nélkül” – fogalmazott a bolíviai elnök, mikor megérkezett Ecuador fővárosába, Quitóba, ahol a regionális szervezet negyedik csúcstalálkozóján vesz részt.

Morales hangsúlyozta, hogy meg kívánják erősíteni a nemzetközi szervezet egységét, hogy ezzel minden antiimperialista és antikapitalista kormány és államfő biztosítsa a kontinens felszabadításának folyamatát.

„Ennek a csúcstalálkozónak az a célja, hogy a kormányok és az elnökök alaposan megvitassák azokat a veszélyeket, amelyeket a kapitalista rendszer és természeti erőforrások árainak csökkenése jelentenek” – tette hozzá.

Kiemelte annak fontosságát, hogy a csúcstalálkozón résztvevők megosszanak minden olyan programot, politikát és projektet egymással, amelyek lehetővé teszik az országaikban jelenlévő szegénység és mélyszegénység felszámolását.

„Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kontinensünk fontos örökség az emberiség számára, mivel itt nincsenek háborúk vagy olyan konfrontációk, mint más kontinenseken. A mi kötelességünk megőrizni ezt az örökséget (...) – ez lesz a tárgyalások témája” – mondta ez elnök.

Forrás: teleSUR

Fordította: R. E.