A haiti Ideiglenes Választási Tanács (CEP) megint lemondta az elnökválasztások második fordulóját, amit most vasárnap tartottak volna, számolt be róla az EFE hírügynökség. A CEP szóvivője elmondta, hogy biztonsági okokból törölték a választásokat.

A világ egyik legszegényebb országának számító Haitin politikai zavargások törtek ki azok miatt a hírek miatt, melyek szerint a választások októberi első fordulóján nagyarányú csalás történt.

A második fordulóra eredetileg decemberben került volna sor, de a Financial Times szerint azt már kétszer elhalasztották, így ez a mostani alkalom már a harmadik, amikor tovább tolják annak lebonyolítását.

Erőszakos tüntetéseken tiltakoznak a haitiek a választási csalás ellen - Fotó: Reuters

Ha megrendezik, a második forduló Jovenel Moïse banánexportőr és Jude Celestin, egy centrista Svájcban tanult mérnök között fog dönteni.

Az ellenzéki Celestin nemzetközi nyomásra visszalépett a 2011-es elnökválasztásoktól a jelenlegi elnök, Michel Martelly javára, aki a törvény értelmében nem indulhat az újraválasztásért.

A haiti civil társadalom nagy része, köztük a katolikus és protestáns egyházak, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara, egyaránt bírálta a választási folyamatot. Ellenzéki csoportok átmeneti kormány létrehozását sürgetik, amíg a dolgok nem rendeződnek.

Celestin választási csalást emleget, és egyes hírek szerint az első fordulót „választási puccsnak” nevezte, a vasárnapi szavazásról pedig azt mondta, hogy az „nem választás lett volna, hanem kiválasztás, mert csak egyetlen jelölt van.”

Moïse az első körben a szavazatok 32,8 százalékát szerezte meg, míg Celestine 24,3 százalékot kapott.

Haiti független választási bizottsága szerint „jelentős szabálytalanságok” történtek az első fordulóban.

A haiti fővárosban, Port-au-Prince-ben a héten tüntetők vonultak az utcára, hogy a választás elhalasztását követeljék.

A demonstrációk erőszakba torkollottak, amikor a tüntetők autókat gyújtottak fel, elbarikádozták az utakat és köveket dobáltak. A Financial Times beszámolója szerint a tüntetők választási tisztviselőket is megtámadtak az ország északi részén található Cap-Haitien városában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság