Pénteken Havannában 88 éves korában elhunyt Pedro Miret kubai forradalmár, aki Fidel és Raúl Castro oldalán harcolt a diktatúrát elsöprő forradalmi háborúban.

Miret 1959 és 2009 között magas tisztségeket töltött be a kubai kormányban, miután hozzájárult a gerillák az Egyesült Államok által támogatott Batista-diktatúra feletti győzelméhez.

Pedro Miret a Fidel Castro mellett (balról a harmadik) - Fotó: Archív

Miret már részt vett a diktatúra megdöntésére irányuló korábbi kísérletben is, amit a kubai forradalom kezdetének tartanak. 1953. július 26-án a Fidel Castro vezette lázadók támadást intéztek a Santiago de Cuba-i Moncada laktanya ellen. A sikertelen kísérlet dátuma később Fidel Castro forradalmi mozgalmának nevévé vált.

1958-ban Miret csatlakozott a Sierra Maestra hegységben tevékenykedő lázadó erőkhöz, amelyek a következő évben győzedelmeskedtek a diktatúra felett.

Fidel és Raúl Castro régi barátjának számító Miret a Kommunista Párt egyik alapító tagja volt, és számos pozíciót töltött be minisztériumokban, a hadseregben és a nemzetgyűlésben.

Miret a kubai forradalom és a Kommunista Párt iránti hűségét különböző kitüntetésekkel, köztük „A Kubai Köztársaság Hőse” megtisztelő címmel ismerték el.

Január 1-én volt a kubai forradalom győzelmének 57. évfordulója.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság