Nem sokkal azelőtt, hogy Guatemala elnökévé avatták volna, Jimmy Morales a kubai államtanács alelnökével, Salvador Valdés Mesával való találkozóján elismerte azt a szolidaritási segítségnyújtást, amelyet országa Kubától kapott.

A jobboldali Nemzeti Konvergencia Front megválasztott jelöltje a mai beiktatására érkezett kubai delegációnak megköszönte azt az együttműködést, amelyet Kuba több mint 17 éve folytat az oktatás és az egészségügy területén.

Jimmy Morales nagyra értékelte a kubai segítséget - Fotó: Luis Soto/CP

Morales kifejezte abbéli szándékát is, hogy a továbbiakban is folytassák a munkát a kubai hatóságokkal, hogy együtt keressenek megoldást azokra a súlyos egészségügyi problémákra, amelyekkel Guatemala küzd, ahol a krónikus alultápláltság jelei mutatkoznak minden száz öt évnél fiatalabb gyerek közül negyvenhétnél.

Érdeklődésének adott hangot a kereskedelem, a befektetések és más területeken való kétoldalú kapcsolatok élénkítésével és erősítésével kapcsolatban. Valdés Mesa pedig a kubai nép és kormány háláját fejezte ki Guatemalának, amiért a közép-amerikai ország az ENSZ-ben támogatta az Egyesült Államok Kuba elleni blokádjának megszüntetését szorgalmazó határozatot.

Írta: Isabel Soto Mayedo

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság