Ma van a több százezer ember életét követelő pusztító haiti földrengés hatodik évfordulója, és ennek apropóján Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja abba az ország megsegítését, mert még mindig sok a tennivaló.

2010. január 12-én több mint 200 ezer ember vesztette életét, amikor hetes erősségű földrengés rázta meg a Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársasággal osztozó karibi országot. Haiti fővárosa, a rengés epicentrumától tizenöt mérföldre fekvő Port-au-Prince-ben hatalmas volt a pusztítás.

Apokaliptikus pusztulással járt a hat évvel ezelőtti földrengés - Fotó: Gregory Bull/AP

„Egységben és szolidaritásban minden haitivel, aki elvesztette az szeretteit ebben a katasztrófában, tisztelettel adózunk kollégáink emléke előtt” – írta Ban Ki Mun a mai évforduló előtt tegnap kiadott közleményében.

„A talpra állás és a hosszú távú fejlődés nem egyszerű dolog. Számos haiti továbbra is sokrétű problémákkal küzd, kitelepítve él, nem jut megfelelő élelemhez, tiszta vízhez és tisztálkodási lehetőségekhez. Haitinek továbbra is szüksége van a nemzetközi segítségre és ezért felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy álljon Haiti mellé, hogy folytatódhasson az újjáépítés.”

„Szeretném megerősíteni az ENSZ meg nem szűnő elkötelezettségét a haiti emberek iránt, hogy azok elérhessék céljaikat” – tette hozzá.

Az ENSZ főtitkára arról is beszélt, hogy éppen úgy, ahogy a földrengés áldozatai előtt tisztelgünk, a tragédia emlékének ösztönzőleg kell hatnia, és ennek nyomán az embereknek fel kell sorakozniuk egy stabil, demokratikus és virágzó jövőbeli Haiti képe mögé.

A halálos áldozatokon túl a földrengés során 300 ezer ember sérült meg, 1,5 millióan vesztették el otthonukat és több milliárd dollárnyi anyagi kár keletkezett.

Forrás: caribbean360.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság