Panamavárosban 280 hektáron terül el az a luxus lakónegyed, amelyben golfpálya, edzőterem és bevásárlóközpont is található, és amelytől tízméteres fal tartja távol a szegényeket.

A Santa María Golf & Country Clubot határoló fal, ami kilométereken át húzódik a Déli Autópálya mentén, beszédes jelképe annak a durva gazdag-szegény megosztottságnak, ami egyre növekszik a régióban.

Kilométereken át húzódik a tízméteres fal a luxusnegyed körül - Fotó: teleSUR

A Világbank szerint Panamának viszonylag magas az egy főre jutó jövedelme, a lakosság 37 százaléka mégis a szegénységi küszöb alatt él, 19 százalék közülük mélyszegénységben. Ráadásul az ország fiataljainak több mint fele szegény, és csaknem ötödük alultáplált.

Bár a probléma a vidéki területekre jellemzőbb, sok szegény van a városokban is. A városi szegények mintegy 40 százaléka Panamavárosban él, és a városlakók jelentős része él éppen csak a szegénységi küszöb fölött, és kiszolgáltatottnak tekinthető, állapítja meg a Világbank.

A Santa María Country Club története rávilágít a városban uralkodó egyenlőtlenségre. A luxuskomplexumban ötezren fognak élni, és a lakóházak és lakások mellett nyaralók és egy bevásárlóközpont helyet kap benne. Működni fog benne egy ötcsillagos szálloda, egy magániskola, egy tornacsarnok és egy tizennyolc lyukas golfpálya is, amit a Nicklaus Design tervezett.

A Country Club csak egyik eleme annak az építkezési láznak, ami a városban folyik, amióta az országnak egyre több és több jövedelme származik a Panama-csatornából. A csatorna minden évben mintegy 330 millió tonna áruforgalmat bonyolít, amelynek vámbevételei csak 2014-ben több mint 1,9 milliárd dollárt tettek ki.

Ez a rengeteg pénz azonban nem jut el az ország legszegényebbjeihez, miközben az NPR beszámolói szerint az építkezési boom megemelte a lakhatási költségeket a helyiek számára.

Egy panamavárosi lakos az NPR-nek azt nyilatkozta, hogy az új lakónegyedekben „havi 500-700 dollár bérleti díjat kérnek, a fizetés viszont itt csak 200-300 dollár havonta. Mit gondol kik fognak azokba a házakba költözni?”

Azonban az olyan luxuslakások építése, amiket a gazdagokat a szegényektől elválasztó fallal vesznek körül, nagyobb kérdéseket vet fel. A helyi sajtó szerint ez a példa terjed az ország más városaiban is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság