A haiti parlamenti és elnökválasztások októberi első fordulóját vizsgáló bizottság szerint történtek szabálytalanságok a voksoláskor. Mindazonáltal azt javasolja, hogy a második fordulót a terveknek megfelelően tartsák meg január 17-én.

A haiti emberek Michel Martelly elnök utódját fogják megválasztani. Martelly elhalasztotta az eredetileg december 27-re tervezett második fordulót, miután az első fordulóban történt feltételezett csalások miatt rendezett tüntetések erőszakossá váltak.

Martelly az alkotmány szerint nem indulhat az újraválasztásáért. Az elnök által támogatott jelölt, Jovenel Moïse banánexportőr nyerte az október 25-i első fordulót 33 százalékkal.

A vizsgálóbizottság szerint is történtek csalások októberben - Fotó: AP

A második fordulóban az állami építőipari vállalat egykori igazgatójával, Jude Celestinnel fog megmérkőzni, aki 25 százalékkal a második lett.

Ijesztő feladat

Az ellenzék komoly csalásról beszélt az októberi parlamenti elnök és parlamenti választások kapcsán.

Az vádak kivizsgálására felállított bizottság szerint széles körben történtek szabálytalanságok, és jogi lépések megtételét javasolja a választásokat lebonyolító tisztviselők, és más, a csalásban érintett személyek ellen, számolt be róla az Associated Press.

Bárki is nyer, ijesztő feladat elé néz, amikor februárban átveszi az elnökséget Martellytől. Haiti az amerikai kontinens legszegényebb országa.

A 2010-es pusztító földrengés óta az ország nagyrészt külföldi felajánlásokból és segélyekből él.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság