Michel Martelly haiti elnök bejelentette, hogy január 17-én tartják meg a választások második fordulóját, amelyen a választók az utódjáról fognak dönteni.

A második fordulót a múlt héten tartották volna, de elhalasztották, mert egyes ellenzékiek szerint csalás történt az októberi első fordulóban.

Február 7-ig meg kell lennie Martelly (a képen) utódjának - Fotó: AP

Miután emiatt nagy utcai tüntetésekre került sor egy különleges bizottságot jelöltek ki a választási folyamat átvizsgálására.

Martelly az alkotmány értelmében nem indulhat egy újabb ciklusért.

Haiti függetlenségének napján tartott beszédében az államfő felszólította a haitiakat, hogy tartsák tiszteletben a játékszabályokat, és menjenek el szavazni.

Elmondta, hogy a haiti Ideiglenes Választási Bizottság figyelmeztette őt, hogy teljesítse alkotmányos feladatát, és február 7-én iktassa be az új elnököt, amihez azonban legkésőbb január 17-én meg kell tartani a választásokat.

A második fordulóban Jovenel Moïse banánexportőr fog megmérkőzni az állami építőipari cég egykori igazgatójával, Jude Celestinnel, aki októberben a második helyet szerezte meg.

Moïse nem sok politikai tapasztalattal rendelkezik, de élvezi Martelly elnök támogatását. Celestin másodszor indul az elnöki székért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság