Hétfőn Paraguayban megkezdődött a Déli Közös Piac (Mercosur) államfőinek csúcstalálkozója. A regionális tömb a kereskedelemről, az emberi jogokról, az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról, a Csendes-óceáni Szövetségről valamint az energiaügyi integrációról fog tárgyalni.

Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter sürgette az államokat, hogy a fejlődő országoknak ártó külpolitikai intézkedések mellett erősítsék meg a blokk gazdaságát és a helyi fizetőeszközöket.

Nicolás Maduro elnök „hazai ügyek” miatt nem tud jelen lenni, mondta Rodríguez, aki kiemelte azokat az eredményeket is, amelyeket Venezuela a regionális tömbben elért, különösen az emberi jogok területén.

A paraguayi Luquéban tartják a Mercosur államfőinek csúcstalálkozóját - Fotó: Reuters

„Büszkék vagyunk arra, hogy dél-amerikaiak vagyunk” – fogalmazott, és leszögezte, hogy a latin-amerikai integrációval a térség legyőzheti a globális válságot.

Evo Morales bolíviai elnök a beszédében hangsúlyozta, hogy tovább kell dolgozni a regionális integráció fejlesztésén, de közben nem szabad elfeledkezni a környezeti problémákról sem.

Ez a szervezet első csúcstalálkozója a közelmúltbeli argentin és venezuelai választások óta, amelyek változást hozhatnak a tömb dinamikájában, mivel a legtöbb tagországának olyan baloldali kormánya van, amelyeknek szoros kapcsolatuk van Venezuelával.

Mauricio Macri, Argentína frissen beiktatott elnöke a megfogalmazása szerint venezuelai „politikai foglyok” szabadon engedését követelte. A december eleji venezuelai választásokról is beszélt, „előrelépésnek” nevezte a jobboldal győzelmét és dicsérte a Maduro-kormányt, amiért az elfogadta az eredményeket.

A tömb soros elnöki posztját Uruguay vette át, és az államfők elfogadtak egy a tagországok delegációi által kidolgozott részletes dokumentumot, ami jövőre lép életbe.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság