A guatemalai kormány bejelentette, hogy további vizsgálatokat kezdeményez azoknak a titkos orvosi kísérleteknek az ügyében, amelyeket az Egyesült Államok végzett guatemalai állampolgárokon az 1940-es években, miután a kísérletek áldozatai arra panaszkodtak, hogy nem kaptak tisztességes kártérítést vagy igazságszolgáltatást a szenvedéseikért.

„Meg fogjuk vizsgálni, hogy mit tehet a guatemalai kormány az ügyben, és tájékoztatjuk az Egyesült Államok nagykövetségét is” – mondta kedden újságíróknak Juan Alfonso Fuentes Soría guatemalai alelnök.

Prostituáltak is voltak az áldozatok között - Fotó: Reuters

Az alelnök bejelentésére azt követően került sor, hogy egy olyan családdal találkozott, amelynek három tagját érintették közvetlenül a titkos orvosi kísérletek. A család elmondta, hogy „mellőzöttnek” érzik magukat, és további „gazdasági és erkölcsi jóvátételt” követelnek.

A névtelenséget kérő áldozatok aközé az 5.500 guatemalai állampolgár közé tartoznak, akiket egy 1946 és 1948 között folytatott amerikai orvosi kutatás keretében szándékosan fertőztek meg olyan szexuális úton terjedő betegségekkel, mint a szifilisz, gonorrhoea és lágyfekély.

Az érintett állampolgárok elsősorban pszichiátriai betegek, rabok és szexmunkások voltak, akiket a beleegyezésük nélkül betegítettek meg.

A kutatás célja különféle gyógyszerek, például antibiotikum penicillin hatékonyságának vizsgálata volt a szexuális úton terjedő betegségek kezelésében, hogy azokkal megakadályozzák az ilyesfajta betegségek koncentrálódását és terjedését a prostituáltakkal érintkező katonáknál.

A tragédiára először 2010-ben figyelt fel a közvélemény, amikor az akkori guatemalai elnök, Álvaro Colom „emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte a történteket.

Soría hozzátette, hogy az áldozatok „tudni szeretnék egy peren kívüli megegyezés lehetőségeit”, amellett, hogy további jogi lépéseket is terveznek.

Az alelnök elmondta, hogy találkozni fog az Egyesült Államok nagykövetségének illetékes tisztviselőivel, hogy elemezze és megvitassa az ügyet.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság