Costa Rica kedden reggel a ma Nemzeti Múzeumként működő egykori Bellavista erődnél tartott ünnepségen emlékezett meg hadserege feloszlatásának 67. évfordulójáról.

José Figueres Ferrer elnök 1948. december 1-én, az őt hatalomra segítő polgárháború után egy kalapáccsal szétzúzta az egykori erőd egyik lőrését, ezzel a szimbolikus gesztussal feloszlatva a Costa Rica-i fegyveres erőket.

A hadsereg eltörlésének szimbolikus pillanata - Fotó: Archív

A fegyveres erők megszüntetését a Második Köztársaságot megalapozó 1949-es alkotmányba is belefoglalták. Costa Rica 1983-tól kezdve semlegességet hirdetett a nemzetközi konfliktusokban, a halálbüntetést pedig 1877-ben törölték el.

December 1-je ugyanakkor a Veteránok Napja is az ország kevés még életben lévő katonája számára.

A fegyveres erőket megszüntető döntéssel „Costa Rica-iak generációi nőttek úgy fel, hogy nem láttak az országukban tankot vagy harci repülőgépet, és soha nem kell majd fegyvert fogniuk, hogy meghaljanak a csatatéren” – mondta Manuel González külügyminiszter egy keddi nyilatkozatában.

„A szabadság és a demokrácia elvei mellett a hadsereg megszüntetése az egyik olyan kivételes lépés, amely Costa Ricát egy [olyan] igazságosabb és kulturáltabb társadalom felé viszi”, amely az emberi fejlődésre, és nem a katonai potenciáljának növelésére törekszik, fogalmazott González.

Solís elnök beszél a keddi ünnepségen - Fotó: Costa Rica-i Elnöki Hivatal

A Nemzeti Múzeumnál lévő egyik ágyú mellől Luis Guillermo Solís elnök arra biztatott egy csoport jelenlévő diákot, hogy „ne felejtsétek el azt a pillanatot, amikor a köztársaság elnöke – egy győztes tábornok – felvilágosultan megszüntette a fegyveres erőket a földünkön. Hordozzátok ezt a szívetekben, kezeitekkel pedig építsétek fel azt a békés és gyönyörű országot, amelyet Figueres megálmodott, és azt a köztársaságot, amelyet megörököltünk.”

Solís ezt követően egy csokor virágot helyezett el az ágyú csövébe, és ezt mondta: „Talán soha nem dördülnek el ágyúk újra a földünkön.”

Írta: Zach Dyer

Forrás: Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság