Ebben az évben, miközben 31 szakszervezeti tagot öltek meg, 56 aktivista kapott halálos fenyegetéseket félkatonai egységektől. Erről adott tájékoztatást a kolumbiai CUT szakszervezeti szövetség.

cocacol.pngUgyan rendszeresen követnek el gyilkosságokat szakszervezeti tagok ellen, de a kormány álláspontja teljesen más. A jobboldali Álvaro Uribe június 18-án azt nyilatkozta, hogy tavaly Kolumbiában „csak” 28 aktivistát öltek meg, én nem 48-at, amint az a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség, az ITUC jelentése állította.

Uribe nem értett egyet az ITUC jelentésével, és elutasította, hogy Kolumbiában ölik meg a legtöbb szakszervezeti tagot a világon. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete elismerte, hogy az állam tett erőfeszítéseket a probléma megoldására és le is vették Kolumbiát a „feketelistáról”. Ezen a listán azok az országok állnak, ahol a munkaügyi és szakszervezeti jogok nem valósulnak meg.

A CUT szerint a kormány hamis állításokkal manipulálta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, ezért vették le a feketelistáról. Alberto Venegas Zuluaga, a CUT emberi jogok osztályának vezetője biztos abban, hogy a kormány továbbra is meg fogja sérteni a szakszervezeti jogokat. „Ebben az országban az élethez való jogot sem tartják be, nemhogy a munkavállalói jogokat” mondta Zuluaga a Telesur nemzetközi hírcsatornának.