A jelenlegi elnök, Michel Martelly támogatását élvező jelölt, Jovenel Moïse végzett az élen 33 százalékkal, a második helyet pedig Jude Celestin szerezte meg 25 százalékkal. Mivel egyikük sem kapott abszolút többséget, december 27-én második fordulót tartanak.

A bejelentés után egy másik jelölt, Moïse Jean-Charles támogatói tüntetésekbe kezdtek. A Haiti nyugati részén lévő Cabaret város utcáira vonultak, ahol két rendőr megsérült. A rendőrség könnygázt lőtt a tömeg közé, akik csalásnak nevezték az első fordulót.

A múlt héten egy embert megöltek, amikor a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, akik azt követelték, hogy nyilvánítsák semmisnek a választások első fordulóját. A tüntetők azzal vádolják a kormányt, hogy Moïse javára befolyásolta a választásokat, amit Martelly kormánya tagad.

A tüntetők túlzott erő alkalmazásával vádolják a rendőrséget - Fotó: AFP

Bojkott felhívások

Kedden a Választási Bíróság Országos Irodája elutasította a Fanmi Lavalas ellenzéki párt kérvényét, hogy „súlyos csalás” miatt zárják ki Moïse-t a versenyből. A banánexportőr Moïse kevés politikai tapasztalattal rendelkezik, de élvezi a leköszönő elnök, Michel Martelly támogatását.

Jude Celestin az állami építőipari vállalat korábbi vezetőjeként szerzett nevet. Immáron második alkalommal indul az elnöki posztért, miután elvesztette a 2010-es választásokat.

Egyes szavazók felszólították Celestint, hogy bojkottálja a decemberi második fordulót. Martelly távozását akarják elérni, és hogy egy átmeneti kormány vegye át az ország irányítását, és írjon ki új választásokat.

Celestin még nem döntötte el, hogy mit lép.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság.