A brit Time magazinhoz hasonlóan idén a Le Monde párizsi lap is megválasztotta az év emberét, azonban míg előbbi az Egyesült Államok központi bankjának elnökét tartja 2009. legkiemelkedőbb személyiségének, addig a közel 60 éves múltra visszatekintő francia újság Luiz Inácio "Lula" da Silvát tüntette ki ezzel a címmel.

lula_1.jpgA Le Monde első ízben választotta meg az év emberét. A BBC Mundo információi szerint a Le Monde szerkesztői elmondták, hogy az eredmény az amerikai és a brazil elnök között dőlt el: végül arra jutottak, hogy Barack Obama teljesítménye 2008 folyamán kiemelkedőbb volt, mint az idén.

A lap pénteki méltatásában egyebek között megállapítja, hogy a Le Monde megalapítása óta elemzi a világ eseményeit, s az építés és a remény jelzéseit akarja rögzíteni. A lap ugyancsak elő akarja mozdítani a jóakaratú emberek ügyét. Ezért választották meg első ízben az év személyiségének az egyszerűen csak Lulaként emlegetett Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnököt.

Lula azzal érdemelte ki a Le Monde elismerését, hogy - mint a lap írja - a politikus szokatlan pályát fut be egykori szakszervezeti vezetőként, sikeres egy olyan bonyolult ország élén, mint amilyen Brazília, a gazdasági fejlődést tartja szem előtt, de küzd az egyenlőtlenségek ellen és a környezet oltalmazásáért is.

Amellett, hogy a spanyol El País nevű lap is az év emberének nevezte Lulát, a brazil Folha de Sao Paolo is összefoglalta, hogy az elmúlt két elnöki ciklusa során Lula milyen kiemelkedő nemzeti és nemzetközi témákkal foglalkozott: diplomácia (pl. közvetítés Obama és Chávez között, politikai menedékjog megadása a hatalmától puccsal megfosztott hondurasi elnöknek, a jövőben közel-keleti békekövetként kíván fellépni), kereskedelem, energia, klímavédelem, migráció és kábítószer-kereskedelem. 

Forrás: MTI, kitekinto.hu