A szavazatok száz százalékának összeszámlálása után a Febrerista Forradalmi Párt és az Együtt Képesek Vagyunk Rá szövetség jelöltje, Mario Ferreiro nyerte el Asunción polgármesteri posztját, aki legszorosabb riválisát is több mint tíz százalékkal verte meg.

Ferreiro győzelmével Asunciónban politikai változás következik, és ez talán egy nagyobb változásra vonatkozó népi igényt is előrevetít a 2018-as elnökválasztások felé haladva. A 2013-as elnökválasztásokon az akkor a balközép Előre Ország koalíció színeiben induló Ferreiro alulmaradt Horacio Cartesszel szemben.

A paraguayi helyhatósági választásokat helyi idő szerint vasárnap délután öt órakor zárták le. Közel négymillió választópolgár adhatta le a szavazatát polgármesterekre, tanácstagokra Paraguay 17 kerületének 250 körzetében és a fővárosban, Asunciónban, ahol a részvétel durván 55 százalék volt.

A szavazatok összeszámlálását nem sokkal azután kezdték meg, hogy az urnákat öt órakor lezárták.

A szavazók az ország három fő politikai pártjának – a kormányzó Colorado Párt, a Liberálisok és az Együtt Képesek Vagyunk Rá szövetség – jelöltjei közül választhattak.

Asunción új polgármestere, Mario Ferreiro - Fotó: Twitter

A szavazókörzetek bezárásakor közzétett több exit poll azt mutatta, hogy a hivatalban lévő Colorado Párt polgármestere, Arnaldo Samaniego sok százalékkal vezet Ferreiro előtt, amire azonban a végeredmény rácáfolt. A választások előtti felmérések szerint Ferreiro bőven vezetett Samaniego előtt Asuncióban.

A kormányzó Colorado Pártot erőteljes bírálatok érik egyre népszerűtlenebb konzervatív politikája miatt.

A vasárnapi választások előtti hetekben diákok, tanárok, egészségügyi dolgozók, parasztok, őslakosok és tömegközlekedési alkalmazottak tiltakoztak amiatt, hogy a kormány nem támogatja megfelelően a közintézményeket és az elnök lemondását követelték.

Vasárnap először voltak választások Paraguay jelenlegi elnöke, Horacio Cartes választási győzelme óta, akinek a támogatottsága két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta zuhan.

A regionális választási megfigyelői missziók, a Dél-amerikai Államok Uniójáé és az Egyesült Államok támogatta Amerikai Államok Szervezetéé, országszerte jelen voltak a szavazókörzetekben és a szavazatszámlálásnál is.

Már a szavazatok száz százalékát összeszámolták - Fotó: Twitter

Ez volt az első olyan szavazás az országban, amelyen speciális segítséget kaptak a siketek, a vakok vagy az írástudatlanok, ami nagy lépést jelent az egyenlőtlenségek leküzdése terén a választási folyamatban, miközben az ország nagy társadalmi válságot él át.

Ugyancsak ez volt az első választás, ahol lehetett a lakosság 95 százaléka által beszélt őslakos guaraní nyelven szavazni. Noha sok paraguayi beszél spanyolul és guaraníul is, a népesség jó része csak az őslakos nyelven kommunikál.

Azonban a szavazáshoz való egyenlőbb hozzáférésre vonatkozó előrelépések éppen csak kapargatták Paraguay nagyobb társadalmi és gazdasági problémáinak felszínét, amelyek között ott van a szegénység, a gyenge intézmények és a rendkívül egyenlőtlen földelosztás.

Tavaly szeptemberben, Latinobarometro Santiago de Chile-i kutatóközpont kiadott egy felmérést, amely szerint akkor a paraguayiak mindössze 14 százaléka vélte úgy, hogy az ország fejlődik.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság