A kormány által támogatott jelölt, Jovenel Moïse és a kormányzat korábbi építkezésügyi főigazgatója, Jude Célestin mérkőzik meg a haiti választások a jövő hónapban megrendezésre kerülő második fordulójában.

Az Ideiglenes Választási Tanács által tegnap bejelentett előzetes eredmények szerint a kormányzó Parti Haitien Tet Kale-t (Kopasz Fejek Haiti Pártja) képviselő 37 éves mezőgazdasági vállalkozó Moïse a szavazatok 32,8 százalékát (511.992 szavazat) kapta az október 25-i első fordulóban, Célestin pedig 25,2 százalékot (394.390 szavazat) szerzett.

Jovenel Moïse (baloldalt) Michel Martelly elnökkel - Fotó: Rezo Nedwes

Ők ketten összesen 54 jelölt közül végeztek az élen.

A bejelentés előtt azonban a harmadik helyre befutó Moïse Jean-Charles, aki a szavazatok 14 százalékát kapta, azt állította, hogy az őt támogató szavazócédulákat elégették vagy eltüntették. Korábban arról beszélt, hogy ő győzött Haiti tíz megyéjének felében ő győzött.

Az elnökválasztások második fordulójára december 27-én kerül sor.

A politikai téren újoncnak számító Moïse-nak banánexporttal foglalkozó vállalkozása van. Az 53 éves gépészmérnök Célestin pedig már másodszorra próbálja megszerezni az elnöki posztot, és korábban a kormányzat építésügyi hivatalát vezette.

A szintén október 25-én megtartott törvényhozási választások eredményeit a következő napokban fogják bejelenteni, mondták választási tisztviselők.

Forrás: Caribbean360.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság