Egy kormányzási tapasztalatokkal nem rendelkező egykori televíziós komikus nyerte a guatemalai elnökválasztások tegnapi második fordulóját. Jimmy Morales 72 százalékot szerzett az egykori first lady, Sandra Torres ellen, akit sokan az ország népszerűtlen politikai elitjéhez sorolnak.

Torres már azelőtt elismerte a vereségét, hogy minden szavazatot megszámoltak volna, ahogyan a különbség Morales javára egyértelművé kezdett válni.

A szavazásra egy hónappal azután került sor, hogy Otto Pérez Molina elnök lemondott, és letartóztatták. Azzal vádolják, hogy ő vezetett egy korrupt politikusokból és vámtisztviselőkből álló hálózatot.

Az egykori elnök tagadja a bűncselekményben való érintettségét, amelyek során üzletemberek kenőpénzeket fizettek azért, hogy elkerüljék az importvámokat.

Sok szavazó a komikusban egy új kezdetet lát a Pérez Molinát elmozdító országos tüntetések után.

A győztes: Jimmy Morales

„Elnökként felhatalmazást kaptam, és a guatemalai emberek felhatalmazása azt jelenti, hogy harcolnom kell a minket felzabáló korrupció ellen. Isten áldjon benneteket, és köszönöm nektek” – mondta Morales a szavazatok összeszámlálása után.

A második forduló mindazonáltal lassan haladt, annak ellenére, hogy a választókat felszólították, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy Guatemala túljusson egy súlyos politikai válságon.

Torres kormányzati szociális programokat működtetett, amikor exférje, Álvaro Colom volt az elnök 2008 és 2012 között.

Morales olyan történetekkel traktálta a választókat, amelyek szerény származásáról szóltak, illetve viccekkel 14 évig futó tévés komédiaműsorából.

Bírálták egyes eltúlzott politikai javaslataiért, például, hogy lássák el a tanárokat GPS-készülékekkel, hogy ellenőrizni lehessen, hogy tényleg az osztályteremben tartózkodnak-e, vagy hogy adjanak minden guatemalai gyereknek egy iPhone-t.

Programja mindössze hatoldalas – és nem sok támpontot ad ahhoz, hogy hogyan akarja vezetni az országot –, de köztudott, hogy Morales az adók csökkentésének és a korlátozott kormányzásnak a híve.

Sandra Torres elismerte a vereségét

Haszontalan cowboy

Morales egyik legjelentősebb komikusi szerepe egy haszontalan cowboyról szólt, aki véletlenül elnök lesz.

Azonban most nehéz feladat elé néz, mivel pártjának, a Nemzeti Konvergencia Frontnak (FCN) csak tizenegy helye lesz a 158 tagú következő kongresszusban.

Bírálói azzal vádolják Moralest, hogy nincs programja és nincs csapata, csupán a szavazók sérelmeit tudja kihasználni. Választási sikere pedig abban rejlik, hogy támadja a közszférában uralkodó korrupciót, ami elnyeli a kormányt.

Egy nyomozás azt állapította meg, hogy az egykori Pérez elnök és alelnöke álltak egy vámcsalás középpontjában. Mind a ketten tagadják az érintettségüket.

Pérezt szeptemberben megvádolták, megfosztották az elnöknek járó mentelmi jogától, és letartóztatták. Most börtönben várja a tárgyalást.


Információk a két jelöltről

Jimmy Morales

  • Evangéliumi protestáns, aki ellenzi az abortuszt, az azonos neműek házasságát és a kábítószerek legalizációját.
  • Azzal érvel, hogy tapasztalatlansága erény, mert hivatalba lépésekor teljesen tiszta lappal indulhat.
  • Rá nézve nem túl hízelgően az amerikai elnökjelölthöz, Donald Trumphoz hasonlították.
  • Nemzeti Konvergencia Front nevű pártját szoros szálak fűzik a hadsereghez, amely brutális szerepet játszott az 1960 és 1996 közötti guatemalai polgárháborúban.
  • Szegény családban nőtt fel, és üzleti ügyvitelből szerzett diplomát.

Sandra Torres

  • Római katolikus, korábban ő felügyelte Guatemala erőteljes szociális programjait, valamint dörzsölt politikai játékos hírében áll.
  • 2011-ben kizárták az elnökválasztáson való részvételből.
  • 2011-ben elvált Álvaro Colom elnöktől, amikor annak ciklusa a végéhez közeledett.
  • Azt mondta, hogy elnökké választása esetén sürgősen létrehozna egy hírszerzőkből álló egységet, amely a korrupció ellen harcolna.
  • Kommunikációs diplomája van, erős személyiségéről híres, és népszerű a szegény vidéki területeken.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság