Csütörtökön szállították Kubába az előző hét végén, a caracasi nemzetközi reptéren letartóztatott terroristát, Francisco Chávez Abarcát. A belügyi és az igazságügyi miniszter, Tareck El Aissami és a külügyminiszter Nicolás Maduro közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a körözött terrorista hamis guatemalai útlevéllel próbált belépni Venezuelába. Először azt állította, hogy csupán „turistaként” kíván Venezuelába tartózkodni, de később bevallotta, hogy a venezuelai Nemzetgyűlés több tagja ellen kívánt támadásokat végrehajtani.

chavezabarca.jpgA salvadori származású Abarca köztudottan a jobbkeze a hírhedt terroristának, Luis Posada Carriles-nek, aki kiadatását folyamatosan követeli Venezuela és Kuba az Egyesült Államok hatóságaitól egy 1976 októberi kubai repülőgép felrobbantásáért. Abarcát összefüggésbe hozzák 1997-es kubai szállodák elleni bombatámadásokkal, amelyben egy olasz turista meghalt. Carriles-szel közösen követtek el támadást egy kubai utazási iroda ellen Mexikóvárosban. A hatóságok szerint Abarca volt egy ideig a terrorista csoport az első számú vezetője, amely komoly szerepet játszik a szervezett bűnözésben is. Venezuela várhatóan kiadja a terroristát Kubának, amely bíróság elé akarja állítani. 

A Miami Herald híre szerint Chávez Abarca felesége Salvadorból telefonon annyit mondott, hogy férje legutóbb Guatemalából hívta, ahol üzleti úton volt. Nem tudott arról, hogy férje Venezuelába szándékozott utazni, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a kubai vagy a venezuelai titkos rendőrség rabolta el és vitte Caracasba. A salvadori elnök Mauricio Funes tagadta hazája hatóságinak részvételét az akcióban. 

Még a Castro-ellenes Miami Herald azért korrektül hozzátette, hogy Chávez Abarca Salvadorban megjárta a börtönt: autótolvaj bandát irányított.

Abarca letartóztatása után Hugo Chávez venezuelai elnök egy televíziós műsorban feltette a kérdést, hogy a terrorista vajon mit akart Venezuelában? A nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy szeptemberben parlamenti választások lesznek. „Az ellenzék nem bízik a választásokban, mert tudják, hogy szeptember 26-án újra vereséget fognak szenvedni. Ezért sürgeti, hogy újból eljöjjön az erőszak és a felfordulás” – figyelmeztetett Chávez