Egy kubai sürgősségi segélycsapat érkezett Chilébe kedden, hogy egészségügyi segítséget nyújtson az országot romba döntő február 27-i, 8,8-as erősségű földrengés áldozatainak.

Gabriel Gaspar, Chile kubai nagykövete mély háláját fejezte ki a kubai kormánynak, amiért olyan gyorsan egy sürgősségi segélycsapatot küldtek kedden Chilébe, hogy segítsenek a február 27-i földrengés áldozatainak, akik közül eddigi adatok szerint 800 meghaltak.

Egy sajtónyilatkozatban  Gaspar elmondta, hogy nagy hatással volt rá, hogy Kubának sikerült egy helyszíni egészségügyi segélycsapatot felszereléssel együtt kiállítania, hogy egy szabadtéri kórházat létesítsenek Chilében kevesebb mint 24 óra alatt.

A katasztrófára adott azonnali válasz megmutatja Kuba azon elképesztő képességét, hogy sürgős esetekben rekordidő alatt, hatékonyan segítséget mozgósítson” – tette hozzá Gaspar, aki a chilei kormány és a chilei nép nevében megköszönte Kuba önzetlen hozzájárulását a helyreállítási erőfeszítésekhez.

A 27 tagú segélycsapat az orvostudomány minden területének szakembereit magában foglalja: az általános orvostudományét, az intenzív ellátásét, a sebészetét, az ortopédiáét, a belgyógyászatét és az aneszteziológiáét. Ezenkívül csatlakoztak hozzájuk gyógyszerészek, ápolók, vérbankkal foglalkozó munkatársak, az intenzív ellátás szakértői, röntgen specialisták és egészségügyi berendezésekre szakosodott technikusok. 

A búcsúceremónián a kubai egészségügyi miniszter, José Ramón Balaguer elmondta, hogy ezen orvosok célja, hogy történelmi jelentőségű emberbaráti feladatot hajtsanak végre azokban a bizonytalan helyzetekben is, amelyekkel meg kell majd birkózniuk.

Balaguer méltatóan beszélt a Henry Reeve kubai sürgősségi egészségügyi brigádról, amely nagyon gyorsan Haitiba érkezett, hogy 24 órás segítséget nyújtson a több mint 200 000 emberéletet követelő január 12-i földrengés áldozatainak. A speciálisan katasztrófahelyzetekre és járványokra felkészített brigád tagjai már sikeres egészségügyi missziókat hajtottak végre olyan országokban, mint például Kína, Pakisztán, Guatemala, Indonézia és Bolívia.

A haiti földrengést követően a kubai egészségügyi szakértők orvosi vizsgálatok és műtétek ezreit végezték el és különös figyelmet fordítottak a szülészeti és nőgyógyászati ellátásra és ezt jelenleg is végzik.